HIC
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

SVE O BLEIBURŠKOJ TRAGEDIJI

ovdje


HRVATSKI TISAK
Hrvatski list
Hrvatsko slovo
HAŠKI SUD
arhiv-politika web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
O JUGOSLAVIJI
o Jasenovcu
O BLAIBURGU
Bleiburg 00
Bleiburg 01
Bleiburg 02
Bleiburg 04
Bleiburg 05
Bleiburg 06
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Razno
 


11.svibnja 2020.
PROGRAM OBILJEŽAVANJA
Obilježavanje 75.obljetnice žrtava Bleiburga

Bleiburg, spomenik

U dvorcu pokraj Bleiburga 15.svibnja 1945. godine britanski časnik Patrick Scott hladno je primio hrvatsku delegaciju i dao joj na znanje da Britanci ne će prihvatiti vojnike Nezavisne Države Hrvatske i hrvatske civile, žene, starce i djecu te ih prepustili partizanskom zarobljavanju. Navodi se da je to bila naredba britanskog feldmaršala Harolda Alexandera i uputa premijera Winstona Churchilla.

Jedinice NDH i mnogi hrvatski civili počeli su povlačenje prema Sloveniji i Austriji u nadi da će se uspjeti predati britanskoj vojsci i izbjeći zarobljavanje od osvetnički raspoloženih partizana.
Nakon mukotrpnog puta kroz Sloveniju i velikog broja usputnih bitaka uspjeli su se probiti preko austrijske granice i doći 14. svibnja na Bleiburško polje, gdje su se susreli s britanskom tenkovskom jedinicom 5. korpusa 8. armije. Britanci su im pokazali demarkacionu crtu do koje smiju doći i koju ne smiju prijeći.

Na bleiburškom polju se tada dogodila velika izdaja i zločin prema hrvatskom narodu koji spada među najveće zločine u povijesti učinjene po završetku ratnih djelovanja i predaji oružja poražene vojske. Odmazda, progoni i ubijanje trajalo je godinama nakon završetka vojnih sukoba.Program komemoracije


Počasni bleiburški vod objavio je da će se središnja komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta u povodu 75. obljetnice Bleiburške tragedije održati u subotu 16. svibnja 2020. godine na Bleiburškom polju u Austriji. Program je objavljen na Facebooku Počasnog bleiburškog voda.

Suorganizator komemoracije u liturgijskom dijelu bit će, kao i do sada, Dušobrižništvo za hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor BiH.
Komemoracija će se održati prema okvirnim smjernicama programa proteklih godina.P R O G R A M
obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i
Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945.
- u subotu, 16. svibnja 2020.

Sukladno Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (NN 110/19) ovogodišnja komemoracija povodom 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održat će se u subotu 16. svibnja 2020. godine.

Na žalost, zbog pandemije izazvane korona virusom COVID-19 nije bilo moguće pripremiti središnju komemoraciju na Bleiburškom polju u Austriji, pa će se ona održati na više mjesta prema sljedećem programu:

- 10.oo sati: molitva na groblju u Unterloibachu i potom polaganje vijenaca kod spomenika na Bleiburškom polju u ime državnih vlasti Republike Hrvatske i Počasnog bleiburškog voda
(NAPOMENA: sukladno trenutnim propisima u Austriji, molitvi i polaganju vijenaca nazočni će biti voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i nekolicina članova PBV-a iz Austrije)

- 11.oo sati: molitva i dova te polaganje vijenaca u ime državnih delegacija na groblju Mirogoj u Zagrebu:
(NAPOMENA: molitvu će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a dovu imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić)

- 12.15 sati: sveta misa u Katedralnoj crkvi u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić
(NAPOMENA: sveta misa održat će se sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini).

Organizator središnje komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB), kao i Hrvatski katolički radio (HKR), izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu i svetu misu iz Katedralne crkve u Sarajevu.

 


Sve o Bleiburškoj tragediji pogledajte u arhivu HIC-portala ovdje
hrt /HIC.hr
foto:
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre