HIC grbovi-500-100
vijesti-aktualno

HRVATSKI TISAK
Hrvatski list
Hrvatsko slovo
HAŠKI SUD
web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
 
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Razno
 


03.ožujka 2020.
29.GODINA OD NAPADA SRBA NA RH
U Pakracu održan Mimohod pobjednika

Mimohod pobjednika u PakracuU Pakracu
je u ponedjeljak “Mimohodom pobjednika” obilježeno 29 godina od prvog napada pobunjenih Srba na Republiku Hrvatsku, napadom na policijsku postaju, a u obrani Domovine hrvatski branitelji pokazali su domoljublje, hrabrost i odlučnost, rekao je na svečanosti ministar branitelja Tomo Medved.

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske od 26. veljače do danas nizom kulturno umjetničkih sadržaja obilježena je 29. obljetnica događaja od 1. do 2. ožujka, 1991. kada su pričuvni policajci srpske nacionalnosti na prijevaru razoružali šesnaest hrvatskih policajaca, zauzevši policijsku postaju Pakrac.

S policijske zgrade i općinske zgrade pobunjeni Srbi su skinuli zastavu Republike Hrvatske i postavili zastavu Srbije. Slijedio je hrvatski odgovor, specijalne policijske postrojbe Republike Hrvatske su 2. ožujka, u ranim jutarnjim satima, odlučnom akcijom ušle u policijsku postaju, i vratile je u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

U spomen na ta događanja danas je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje, a potom su ulicama Pakraca prošli sudionici ” Mimohoda pobjednika” položivši vijence na Spomen obilježje poginulim braniteljima.

Nakon postrojavanja pred pakračkom Policijskom postajom sudionicima mimohoda i stanovnicima Pakraca obratili su se izaslanik predsjednika hrvatske Vlade, ministar branitelja Tomo Medved, general Mladen Markač, izaslanik ministra unutrašnjih poslova Damira Božinovića te Željko Glavić, izaslanik Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora.

Ministar Medved i sam sudionik akcije u Pakracu od prije 29 godina rekao je da su hrvatski branitelji u obrani Domovine pokazali domoljublje, hrabrost i odlučnost.


“Upravo to su temelji ove Vlade koju vodi premijer Andrej Plenković, na kojima Vlada gradi sve svoje programe i projekte, aktivno ih provodeći u uskoj suradnji s udrugama iz Domovinskog rata. Na to sam neizmjerno ponosan i pozivam vas na daljnju suradnju”, rekao je ministar Medved.

Izaslanik predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, general pukovnik Marijan Mareković, također sudionik akcije hrvatske policije od prije 29 godina, podsjetio je da je 1. i 2. ožujka 1991. napadom pobunjenih Srba na policijsku postaju Pakrac, počela agresija na Hrvatsku i obrambeni Domovinski rat.

Time je, istaknuo je general Mareković, ispisana nova stranica u povijesti Hrvatske. Iako je od završetka rata proteklo dosta vremena branitelji nemaju pravo na mir, rekao je, dodavši: “Pravi patriotizam znači vjernost i privrženost. Znači stalnu skrb i brigu za dobrobit hrvatskog narod i svih naših građana”.

Upozoravajući da san o ‘velikoj Srbiji’ nije završen, Mareković je svoj govor završio riječima: “Domovinski rat treba biti dodana vrijednost našeg nacionalnog i našeg državnog identiteta i naše budućnosti. Upravo u slozi i zajedništvu trebamo se okrenuti budućnosti naše Domovine, jer nas na to trajno obvezuju obvezuje žrtva hrvatskih branitelja”. (Hina)HIC.hr
foto:
Dorian Pok/Slavonski.hrVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre