HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/poklon paketi

pokon paketi

15.rujna 2020.
STIGLA OPTUŽNICA NA ZAGREBAČKI ŽUPANIJSKI SUD
Todorića se treteti za niz djela u gospodarskom poslovanju
Agrokor-Todorić


Na zagrebački Županijski sud je stigla optužnica za aferu Agrokor nakon istrage čiji su se rokovi, zbog složenosti slučaja, više puta produljivali. Ivicu Todorića i 14 optuženika tereti se za niz kaznenih djela u gospodarskom poslovanju pri čemu je kako neslužbeno doznajemo, Agrokoru počinjena šteta veća od milijardu kuna.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo još u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna.

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.


Županijsko državno odvjetništvo (DORH) objavio je na svojoj internetskoj stranici među ostalim da je prvookrivljeniku pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 923.608.584,00 kuna, nizozemskom trgovačkom društvu u iznosu 320.720.000,00 kuna, a da je trgovačko društva A. d.d. oštećeno ukupno iznosu od 1.244.328.584,00 kuna.

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je na sud stigla optužnica.

- Radi se o optužnici koja se očekivala duže vrijeme. Predmet je obiman ima oko 80.000 stranica, a optužnica 459 stranica. Zakonska procedura je takva da se prvo mora odrediti sudac koji će raditi na takvom predmetu. Sudac je ujedino i predsjednik optužnog vijeća. Optužnicase mora dostaviti svim okrivljenicima i njihovim braniteljima, a oni imaju pravo odgovora u roku od 8 dana od primitka optužnice. Kad proteknu rokovi, onda se zakazuje sjednica optužnog vijeća, kazao je Devčić.

Budući da se radi o 15 optuženika, kaže Devčić, za očekivati je da će to ipak potrajati koji mjesec. Nakon toga se zakazuje sjednica optužnog vijeća, u određenim zakonskim rokovima, izjavio je.

Navodeći o kojim se kaznenim djelima radi, rekao je da je to kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te kaznena djela krivotvorenja službene, odnosno poslovne isprave. Svaka pojedina točka optužnice ima i određenu štetu koja je nastapula na strani Agrokora, odnosno protupravnu imovinsku korist za koju se tereti Ivica Todorić, odnosno njegove tvrtke, dodao je. Napominje da se radi o višemilijunskim iznosima.

Istaknuo je da se predmeti dodjeljuju po određenom algoritmu - "ako je koji sudac trenutačno zadužen za određeni broj predmeta, sukladno tome se kompjutorski određuje sudac koji će dobiti određeni predmet u rad". 

Na pitanje kada bi se mogla očekivati odluka o optužnici, Devčić je rekao da se radi o postupku koji je ponekad relativno brz, a s druge strane ima i onih postupaka koji traju malo duže.

- Ovisi o tome kakvu strategiju imaju obrane. Tu postoje različite zakonske mogućnosti, predlaganja, a imamo i mogućnosti sporazumijevanja stranaka. Kad imamo sporazum okrivljenika i državnog odvjetništva onda su to brzi postupci, izjavio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu. 

Istražni zatvor bio je određen jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba. U međuvremenu Todoriću je počelo i suđenje zbog optužbi da je Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura zajedno s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i Nicole De Rossi.

hrt/HIC.hr
foto:arhiv

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre