HIC grbovi-500-100

PARLAMENTARNI
IZBORI
5.srpnja 2020.

više
06.srpnja 2020.
PARLAMENTARNI IZBORI
HDZ uvjerljivi pobjednik izbora a Restart koalicija veliki gubitnik


pobjednici i gubitnici parlamentarnih izbora


Hrvatska je u nedjelju odlučila! Prema prvim neslužbenim podacima uvjerljivi pobjednik na održanim parlamentarnim izborima je HDZ s osvojenih 66 mandata. SDP i njegova Restart koalicija doživjela je veliki poraz osvojili su 41 mandata za 10. saziv Hrvatskog sabora. Uspjeh su polučili Mosta s osvojenih 8 mandata a veliko iznenađenje ovih izbora je koalicija Možemo koja također može slaviti, osvojili su 7 zastupničkih mjesta. Domovinski pokret Miroslava Škore osvojio je 16 mandata, Stranka s imenom i prezimenom 3 mandata te po jedan mandat Reformisti i HNS.
Bez mandata u Saboru ostao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova stranka 365.


Prema podacima DIP-a na obrađenim je biračkim mjestima glasovalo 46,62 posto birača s pravom glasa.1. izborna jedinica: HDZ/HSLS 5 mandata, Restart koalicija 3, Možemo 3, Domovinski pokret 1, Most 1 i Stranka s imenom i prezimenom 1 mandat.

2. izborna jedinica: HDZ/HSLS 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 2, Most 1 i Možemo 1 mandat.

3. izborna jedinica: Restart koalicija 6 mandata, HDZ 5, Domovinski pokret 1,  HNS 1 i Reformisti 1 mandat.

4. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3 mandata.

5. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3 mandata.

6. izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 2, Možemo 1 i Most 1 mandat.

7. izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 1,  Možemo 1, Stranka s imenom i prezimenom 1 i  Most 1 mandat.

8. izborna jedinica: Restart koalicija 8 mandata, HDZ 4, Možemo 1 i Most 1 mandat.

9. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 2 i Most 1 mandat.

10. izborna jedinica: HDZ/HDS 7 mandata, Restart koalicija 3, Most 2 i po 1 Domovinski pokret te Stranka s imenom i prezimenom.

11. izborna jedinica (dijaspora): HDZ 3 mandata.

HDZ je, dakle, uvjerljiv pobjednik parlamentarnih izbora. U njegovu stožeru nisu krili zadovoljstvo. Čelnik HDZ-a, premijer Andrej Plenković, u obraćanju je istaknuo da potpora građana koju su dobili - obvezuje. Rekao je da su imali težak mandat, a da su izazovi koji su pred njima još i veći.


Restart koalicija koju predvodi SDP, a u njoj su još HSS, HSU, GLAS, IDS, SNAGA i PGS - pretrpjela je težak poraz. Glavno pitanje koje se nametnulo je ono o budućnosti Davora Bernardića na čelu SDP-a. On je u svom govoru rekao da je spreman preuzeti odgovornost za izborni rezultat, a na kraju je čestitao pobjedu HDZ-u.

Osim u Hrvatskoj biralo se u još 42 države. Ondje na biralištima - prema dostupnim informacijama - nisu zabilježeni veći problemi i nepravilnosti.

Glasovali su i pripadnici Hrvatske vojske u misijama u Afganistanu, Kosovu i Poljskoj. I dok su birališta u Australiji i Europi zatvorena - još traje glasanje u Sjedinjenim Državama zbog vremenske razlike.PREFERENCIJALNI GLASOVI

Preferencijalni način glasovanja daje mogućnost ulaska u Hrvatski sabor kandidatima s bilo kojeg mjesta na listi, pod uvjetom da osvoje najmanje 10 posto preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koji je ta lista osvojila.

Andrej Plenković osvojio kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici osvojio je 32.143 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Vili Beroš, prvi na listi u X. jedinici, osvojivši 35.607 glasova.

Predsjednik SDP-a i Restart koalicije Davor Bernardić dobio je pak 13.767 preferencijalnih glasova, a više od njega su osvojili su u VII. izbornoj jedinici Peđa Grbin (16.976) te Siniša Hajdaš Dončić (14.485) u III. jedinici te tako ušli su sabor s 14. mjesta na listi.

Uz njih, s 14. mjesta ulaze i HDZ-ov Božidar Kalmeta s liste u IX. izbornoj jedinici koji je dobio 15.915 glasova te Bojan Glavašević s liste koalicije Možemo u VI. jedinici sa osvojenih 3.723 glasa.

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, koji se kandidirao u II. izbornoj jedinci, osvojio je 13.184 preferencijalna glasa, čelnik Mosta Božo Petrov u X. izbornoj jedinici 12.042, Tomislav Tomašević iz Možemo u I. izbornoj jedinici 19.604, a Dalija Orešković iz koalicije Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus u istoj jedinici 5.070 glasova.

U III. izbornoj jedinici najviše preferencijalnih glasova na drugom mjestu Restartove liste osvojio je Matija Posavec (16.379), bivši HNS-ovac i gradonačelnik Čakovca.

Druga na listi HDZ-a u VI. izbornoj jedinici, Marijana Petir, osvojila je pak 8.496 preferencijalnih glasova, dok je treći na listi Domovinskog pokreta u toj jedinici Željko Sačić (3691) dobio više glasova od prvoga na listi Stephana Nikole Bartulice (2251). Bojan Glavašević (3723) u istoj je izbornoj jedinici osvojio više glasova od prve na listi koalicije Možemo Danijele Dolenec (1496).

I u VII. izbornoj jedinici treći na listi Domovinskog pokreta Ante Prkačin (5266) osvojio je više preferencijalnih glasova od prvog, bivšeg Mostovca Slavena Dobrovića (3349).

Najviše glasova Berošu

U toj jedinici gotovo do samog kraja bilo je neizvjesno tko će u Sabor iz koalicije Možemo, no na kraju su preferencijalni glasovi dali prevagu prvoj na listi Radi Borić s 4202 glasa ispred 14. na listi Mile Kekina (3988).

Među HDZ-ovim kandidatima najviše preferencijalnih glasova dobili su Vili Beroš (35.607), Andrej Plenković (32.143), Ivan Anušić (23.671), Zdravko Marić (21.757), Tomo Medved (19.805) i Gordan Jandroković (17.343).

U Restart koaliciji najviše preferencijalnih glasova osvojio je Peđa Grbin (16.976) , a slijede Siniša Hajdaš Dončić (14.485), Davor Bernardić (13.767), Arsen Bauk (13.461) i Rajko Ostojić (10.319).

 REZULTATI IZLAZNIH ANKETA PO IZBORNIM JEDINICAMA (u 19 sati)


Nakon što su birališta zatvorena u 19 sati objavljene su i prve izlazne ankete o rezultatima galsovanja na parlamentarnim izborima. Prema tim anketama HDZ može slaviti osvojio je 61 mandat dok je SDP i njegova Restart koalicija doživjela potpo, osvojili su samo 44 mandata a očekivali su pobjedu.
Zadovoljan može biti i Domovinski pokret Miroslava Škore s osvojenih 16 mandata, Možemo 8, Most 8, Stranka s imenom i prezimenom 3, potom 3 mandata iz dijaspore te nacionalne manjine 8 mandata.


1. izborna jedinica: Možemo 4 mandata, HDZ/HSLS 4, Restart koalicija 3, Most 1, Domovinski pokret 1, Stranka s imenom i prezimenom 1.

2. izborna jedinica: HDZ/HSLS 6 mandata, Restart koalicija 5, Domovinski pokret 2, Most 1.

3. izborna jedinica: Restart koalicija 7 mandata, HDZ 5, Domovinski pokret 1, Možemo 1.

4. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3.

5. izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 3.

6. izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Domovinski pokret 2, Možemo 1, Most 1.

7. izborna jedinica: HDZ 6 mandata, Restart koalicija 4, Možemo 1, Domovinski pokret 1, Stranka s imenom i prezimenom 1, Most 1.

8. izborna jedinica: Restart koalicija 9 mandata, HDZ 3, Možemo 1, Most 1.

9. izborna jedinica:  HDZ 8 mandata, Restart koalicija 3, Domovinski pokret 2, Most 1 mandat.

10. izborna jedinica: HDZ/HDS 7 mandata, Restart koalicija 3, Most 2, Domovinski pokret 1, Stranka s imenom i prezimenom 1.


IZBORI

U Hrvatskoj su u nedjelju održavani parlamentarni izbori. Birači su birali predstavnike za 10.saziv Hrvatskog sabora, odlučivali su tko će imati priliku formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi državu.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, 8 pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici. Za svako mjesto u Saboru u prosjeku se natječe 17 kandidata čija je prosječna dob 48,6 godina.

Pravo glasa ima 3.860.000 birača za koje je u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu otvoreno ukupno 6999 biračkih mjesta. Izbore provodi oko 75 tisuća ljudi, a nadzire ih oko 8500 promatrača.

Preferencijski glas

Birači su na izborima mogli koristiti preferencijski glas, na listi za koju su glasovali. Mogli su zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Birači s maskama

Birališta su otvorena u 7 sati a zatvorena u 19. Ovi izbori se održavaju u uvjetima pandemije koronavirusa pa sukladno s tim na biračkim mjestima su prilagođeni uvjeti za glasovanje. Paravani i glasačke kutije - postavljeni su tako da se poštuje međusobna udaljenost birača od metra i pol.
Svi se na biračkim mjestima moraju držati mjera zaštite od zaraze koronavirusom koje su preporučili epidemiolozi. Za članove biračkih odbora to znači držanje međusobnog razmaka od metra u pol, obvezno nošenje maski, preporučeno nošenje rukavica, redovitu dezinfekciju ruku itd.

Birači pak, kod ulaska na biralište, morali su dezinficirati ruke, preporučeno je nošenje maski i da ponesu kemijsku olovku kojom će glasovati, da u prostoriju ulaze i izlaze jedan po jednan poštujući propisani razmak od metra i pol koji moraju održavati i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.


Jedni od najzahtjevnijih izbora

Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite, ovi su izbori jedni od najzahtjevnijih za provedbu unatrag 30 godina. Potvrđuje to i činjenica da je tek u petak poslijepodne konačno odlučeno kako će i zaraženi koronavirusom moći glasovati uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić te kako će se 'omekšati' upute za glasovanje u domovima za starije u kojima nisu određena posebna biračka mjesta. 

Članovi biračkog odbora mogli su doći ispred doma ili, ako se radi o nepokretnom korisniku, s posebnom zaštitnom opremom ući u dom i omogućiti mu da iskaže svoju biračku volju. U petak je objavljeno i kako biračko pravo želi iskoristiti 476 od oko pet tisuća osoba u samoizolaciji.
Birači ne bi trebali posebno strahovati


Glasovanje u dijaspori


Izbori za Hrvatski sabor održavaju se i u dijaspori, počeli su u Australiji sinoć u 23 sata prema hrvatskom vremenu jer se u drugim zemljama glasuje danas i sutra. Prva su otvorena biračka mjesta u Australiji. Zbog vremenske razlike, posljednje će se otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu.

više o ovoj temi u nastavku dana


HIC.hr
foto: dnevnik.hrCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre