HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213zlatnici i srebrnjaci


16.srpnja 2020.
SASTANAK S PREDSJEDNIKOM MILANOVIĆEM
Plenković dobio mandat da sastavi novu Vladu

Milanović i Plenković na Pantovčaku


Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je na Pantovčaku primio predsjednika i članove Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koji su mu uručili službene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor, a potom i Andreja Plenkovića koji mu je donio 76 potpisa potpore parlamentarnoj većini.   

Odluku o dodjeli madnata sam uručio gospodinu Plenkoviću. Donio je potpise i rezutati su jasni, želim mu sve najbolje. Broj potpisa je 76, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- To je komad papira, on je donio potpise. Čestitao sam mu još davnih dana, želim mu sve najbolje, kazao je Milanović. "Nadam se da će svi biti zdravi, čili, veseli, prisutni, da neće biti zdravstveno kompromitirani i da ćete moći normalno raditi", dodao je govoreći o izabranim zastupnicima u Hrvatskom saboru.

S današnjim datumom počinje teći rok za sazivanje prve sjednice novog saziva Hrvatskog sabora. Kako je dosad najavljivano, ona bi se mogla održati 22. srpnja, a do kraja idućeg tjedna Sabor bi i glasovao o novoj vladi.Andrej Plenković je potom kazao da zahvaljuje predsjedniku Republike na povjerenom mandatu za sastavljanje nove vlade.

- Slijedom rezultata za Hrvatski sabor koji su održani 5. srpnja, želim zahvaliti svim sugrađanima koji su sudjelovali na izborima, posebno onima koji su dali povjerenje HDZ-u i našim partnerima, s kojima smo ostvarili parlamentarnu većinu, rekao je Andrej Plenković.

- Ovakav rezultat i pobjeda obvezuje. Pred Hrvatskom je puno zahtjevnih izazova, prije svega političkog, ekonomskog, financijskog i javno-zdravstvenog karaktera. Stoga nam je cilj bio da idemo što prije na sazivanje Hrvatskog sabora. Dogovor je da to bude 22. srpnja. Izglasavanje povjerenja Vladi bit će u četvrtak, a nakon toga će biti prva sjednica nove Vlade.


Govoreći o novoj vladi Plenković je rekao da će imati 16 ministarstava te da će potpredsjednici biti Davor Božinović, Zdravko Marić, Tomo Medved i Boris Milošević.

- Što se tiče resora tu su ministarstvo unutarnjih poslova, ministarstvo hrvatskih branitelja, ministarstvo financija, ministarstvo poljoprivrede, ministarstvo obrane, ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, ministarstvo zdravstva, ministarstvo znanosti i obrazovanja, rekao je Plenković.

Dodao je da će se spojiti ministarstvo pravosuđa i uprave te ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja s ministarstvom državne imovine. Spaja se i ministarstvo rada i mirovinskog sustava i socijalne politike. Ministarstvo kulture će u nazivu dobiti i medije. Imat ćemo ministarstvo turizma i sporta te ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kazao je Plenković.  Poručio je da će nova imena u Vladi predstaviti u ponedjeljak na središnjim tijelima stranke, pa onda javnosti.


ZAJEDNIČKA IZJAVA ZA MEDIJE


Manji broj ministarstava i financijska racionalizacija

Što se tiče smanjenja broja ministarstava ja sam to najavio i u kampanji, rekao je Plenković.

- Mi mislimo da je Vlada s manjim brojem članova jednostavnija za upravljanje, imat ću više vremena posvetiti se svakom od resora. Bit će nešto manje dužnosnika, vi znate da smo krenuli u transformaciju pomoćnika ministara u ravnatelje, dakle oni više neće biti dužnosnici. Tu će doći do određene racionalizacije, a što se tiče broja službenika koji rade u ministarstvima, cilj racionalizacije je jedan od ciljeva duže vremena, ali on ne znači da preustrojem ima manje ljudi.

Ako će predsjedniku Vlade koji je najodgovornija i najvažnija osoba u Vladi biti lakše raditi to je dobro i to je njegovo pravo, rekao je Milanović.

- To je skoro pa diskrecijsko pravo premijera. Kad govorimo o racionalizaciji vjerojatno mislimo na smanjenje broja izvršitelja, to se rijetko događa. Mislim da je u vrijeme moje Vlade broj izvršitelja smanjen za nekoliko tisuća. Trenutno živimo u financijski teškim vremenima, po meni ne treba gledati koliko ljudi prima plaću, nego što rade i kolika je njihova produktivnost, rekao je Milanović.

Tvrda kohabitacija i suradnja premijera i predsjednika

Ne znam na što mislite ali ja sam na sve mjere koje su bile iznuđene i ad hoc kao u cijelom svijetu zbog Covida-19, pružio podršku, odgovorio je Milanović na pitanje o tvrdoj kohabitaciji i suradnji Pantovčaka i Markova trga.

- Ono oko čega se nismo slagali ili možda nismo razumijevali su nekakve simboličke manifestacije. Moji stavovi su poznati i teško da će se mijenjati u nekoliko godina koliko bih trebao biti predsjednik. Inače ne znam gdje nisam pružao podršku, jer se radi o sadržaju. Ako smatram da nešto nije dobro ili štetno reagirat ću, kazao je.

Plenković je zatim rekao da je  on "cijelo vrijeme govorio da trebaju raditi zajedno i pronalaziti rješenja koja su u interesu hrvatskih građana".

- Iza nas je jedan intenzivan izborni ciklus i predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Sada je u hrvatskom političkom prostoru, osim lokalnih izbora jedna sasvim druga situacija i druga politička perspektiva. Naravno da ćemo voditi dijalog. Što se tiče političkih stavova, putanja u kojima se razlikujemo, te će razlike i ostati, ali imamo dovoljno i životne i političke zrelosti da postižemo suglasje koje je dobro za hrvatsko društvo, rekao je Plenković.

Rješavanje pitanja pozdrava "Za dom spremni"

To pitanje je praktički regulirano našim zakonima, presudama različitih sudova u različitim okvirima. Mislim da smo s te strane napravili velike iskorake, rekao je Plenković.

- Ono što je moja želja kao predsjednika HDZ-a je da svi manjinski zastupnici podrže Vlade. Činjenica je da smo mogli razgovarati i s drugim partnerima je nešto što smo ostavili za druga izborna vremena, jer su se potencijalni partneri ponašali na neprihvatljiv način praktički ucjenjujući. Rekao sam i da na trepavicama stoje i tko god da jesu i odakle da jesu ne bi taj film gledali.

Drago mi je ovo s manjinama jer je to nastavak dobre prakse, rekao je Milanović.

- To nije samo simbolička stvar. To je ono što hrvatsku političku zajednicu razlikuje od dosta njezinih susjeda. Ova druga stvar, imamo povijest razgovora o toj temi, kad sam čitao odluke Ustavnog suda u kojima stoji da taj urlik nije u skladu s Ustavom. Pitanje je samo hoćemo li to sankcionirati kao govor mržnje koji je na sramotu hrvatskom narodu. Nisam čovjek koji voli zabrane, ali to treba sankcionirati s vrlo blagom kaznom. Ovaj način da se to tumači kao narušavanje javnog reda i mira, to nije isto, ali neću vršiti pritisak, rekao je Milanović.

Zakon o obnovi grada Zagreba

Govoreći o Zakonu o obnovi Zagreba Milanović je ustvrdio da je Zagreb zapušten grad sa značajnom i ozbiljnom povijesno-urbanom jezgrom i da je sada prilika to promijeniti.

- To je naš grad, to je glavni grad svih Hrvata.To je hrvatski Jeruzalem na neki način. Novaca je bilo kada je u pitanju obnova. Međutim ništa se nije radilo. Ovo je prilika da i Grad Zagreb i Vlada naprave puno. To je, prije svega, bila odgovornost Grada Zagreba, rekao je.

Što se tiče idućih koraka, naveo je Plenković, izgledno je konstituiranje Sabora u srijedu, predstavljanje nove Vlade i izglasavanje nove Vlade u četvrtak. Nakon toga ćemo imati prvu sjednicu i uputit ćemo u prvo čitanje prijedlog Zakona o obnovi grada Zagreba.

- Na njemu se intenzivno radilo, održana je široka javna rasprava, zakon je usuglašen na razini resora, ostale s u neke nijanse. Postoje dva važna elementa, zakonski okvir i sredstva. Nisam čuo od ovih koji urliču da imaju rješenje za 11 milijardi šteta koje nam je donijelo 10 sekundi potresa. Za razliku od onih koji urliču i žele dobiti poene, moja politika je napraviti  pametan zakonski okvir da se postupno osiguravaju sredstva, rekao je Plenković.

Milanović: Vjerujem da je 76 ruku dovoljno za opstanak 4 godine na vlasti

Milanović je rekao, odgovarajući na pitanje novinara, kako smatra da je 76 zastupnika u Saboru dovoljno za "opstati četiri godine na vlasti".
- Ja mu želim sve najbolje. Bilo bi mi drago da su spontano potporu pružili i oni koji su ideološki bliskiji ovoj opciji, bez obzira na osobno razmimoilaženje. Očito te suradnje neće biti. Od onih koji ubuduće odluče podržavati Vladu očekujem da to vrlo dobro i kvalitetno obrazlože, s obzirom na 'blage mikrotraume' koje smo doživjeli s ovim pretrčavanjima i preletavanjima u zadnje četiri godine. Svatko tko se za tako nešto odluči ubuduće će morati odgovoriti na više od jednog pitanja, ustvrdio je Milanović.

Plenković: U državnoj blagajni stanje je dobro

Stanje u državnoj blagajni je dobro, ustvrdio je Plenković i podsjetio na gospodarske mjere koje je Vlada donijela za pomoć gospodarstvu u vrijeme pandemije koronavirusa uz kredite koji su uzimani po najpovoljnijim mogućim uvjetima.

Kada se oformi Vlada, dodao je, morat će se prilagoditi određene stavke proračuna, a očekuje da će Vlada nastaviti osiguravati financijsku stabilnost i krenuti u porezna rasterećenja te da će do kraja mandata ostvariti ulazak u eurozonu.

Okvir djelovanja Nacionalnog stožera 

Milanović je govorio i o tome kako očekuje jasnije i točnije pravne okvire sa stajališta Ustava u kojima djeluje Nacionalni stožer civilne zaštite, poput definiranja ovlasti za donošenje mjera i rokova u kojima takav režim vrijedi, a postojeći zakonski okvir nije taj.

- To se može riješiti tako da Vlada ili većina u Saboru predloži prema Članku 17. Ustava na određeno vrijeme određenu razinu suspenzije ljudskih prava u slučajima kakav je ovaj. Na taj način imamo čistiju pravnu situaciju, uređenija smo država, znamo što se i na koje vrijeme može. Takva odluka bi naprosto pravni režim u kojem živimo učinila potpuno čistim i olakšala Vladi posao da to radi. Pozivam sve saborske zastupnike da takav prijedlog, ukoliko dođe do njega, podrže, rekao je. 


HIC.hr
foto:predsjednik.hr


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre