HIC grbovi-500-100zlatnici i srebrnjaci21.travnja 2020.
U VLADI ČETIRI ŽENE
Plenković objavio imena ministara u novoj Vladi


Plenković

Predsjednik HDZ-a i mandatar nove Vlade Andrej Plenković predstavio je jučer središnjim tijelima svoje stranke buduće ministre. Nakon sjednice i javnosti je predstavio imena ministara, a iznenađenja u odnosu na ono što se proteklih dana neslužbeno moglo čuti u stranačkim kuloarima nema.

Nova Vlada umjesto 20 imat će 16 ministarstava te 4 potpredsjednika.

Čelne funkcije u novoj Vladi preuzet će četiri žene – Nina Obuljen Koržinek, Nikolina Brnjac, Nataša Tramišak i Marija Vučković.Davor Božinović će nastaviti obnašati funkciju ministra unutarnjih poslova, Zdravku Mariću ostaju financije, a Tomo Medved i dalje je ministar hrvatskih branitelja. Ministri koji su i prije obnašali svoje dužnosti i koji ostaju su: ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ministarstvo turizma i sporta preuzima Nikolina Brnjac, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja, koje će uključivati resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena i zaštite okoliša je Tomislav Ćorić.

Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine vodit će Darko Horvat. Novi ministar obrane je Mario Banožić, a Ivan Malenica vodi objedinjena ministarstva uprave i pravosuđa. Spojili su se i resori rada i mirovinskog sustava te socijalne politike, a na čelu tog ministarstva je Josip Aladrović. Ministrica Nina Obuljen Koržinek vodit će Ministarstvo kulture i medija.

Za predsjednika Sabora jednoglasno je podržan Gordan Jandroković, a za potpredsjednike Željko Reiner i Ante Sanader. Predsjednik Kluba HDZ-a bit će Branko Bačić.

Potpredsjednici Vlade ostaju ministri unutarnjih poslova i financija, Davor Božinović i Zdravko Marić, a novi su ministar branitelja Tomo Medved i SDSS-ov potpredsjednik bez portfelja za društvena pitanja i ljudska prava Boris Milošević.


Dvije nove ministrice

Nikolina Brnjac rođena je 11. srpnja 1978. godine u Karlovcu, a doktorirala je Tehnologiju prometa i transporta na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti. Na ministarsko mjesto dolazi s mjesta državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a ranije je bila i državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Područje interesa su joj, uz ostalo, intermodalni transportni / prometni sustavi te je autorica više od 50 znanstvenih radova i stručnih članaka iz područja intermodalnog prometa i logistike u nacionalnim i međunarodnim časopisima. Hobi su joj trčanje i plivanje.

Nataša Tramišak rođena je 6. svibnja 1982. godine, završila je pravo na osječkom Pravnom fakultetu. Na mjesto ministrice dolazi s mjesta pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije koji, uz ostalo, priprema, provodi i prati projekte i mjere u području energetike i energetske učinkovitosti, razvojne projekte i programe razvoja Županije sufinancirane iz fondova EU i ostalih međunarodnih i nacionalnih fondova te državnih tijela. Stručnjakinja je za strateško planiranje, upravljanje projektima u ruralnom razvoju te za javnu nabavu.


Radovan Fuchs prihvatio je da nakon devet godina ponovo preuzme funkciju ministra znanosti i obrazovanja.


Jutros su se u Vladi održali sastanci s mogućim budućim ministrima. Među njima je bilo onih koji su i proteklom mandatu bili na ministarskim pozicijama, ali i onih koji bi u Vladu tek trebali ući u novom sastavu. OsimFuchsa, tu je i Nataša Tramišak,koja bi trebala biti na čelu regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Na pitanje je li mu žao što napušta stari resor, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat pri dolasku u Vladu rekao je da se kroz život bavio s dosta toga, a sada dolazi nešto novo. "Svi su oni kadri odraditi vrhunski posao, rekao je Horvat za nove kolege koje bi trebale ući u Vladu.

Na čelu ministartva turizma i sporta trebala bi biti Nikolina Brnjac. Gari Cappelli smatra da je spajanje super rješenje, "pogotovo što se tiče europskog dijela, mjera i fondova". Za Nikolinu Brnjac smatra da ima iskustva u tom segmentu.

Novu Vladu Sabor bi trebao potvrditi već u četvrtak, a konstituirajuća sjednica 10. saziva održava se prekosutra, na koju predsjednik Republike Zoran Milanović neće doći. Bit će to prvi put u povijesti konstituiranja Sabora da predsjednik na njemu neće sudjelovati. (hrt.hr)Pripreme za konstituirajuću sjednicu Sabora, Bačić ipak održao sastanak

Obavljene su posljednje pripreme za konstituirajuću sjednicu Sabora, a zaslugom Dalije Orešković, jedne od čelnih ljudi koalicije s centra, u žižu javnosti došle su neke procedure koje su se do sada smatrale tehničkim pitanjima. Orešković je odbila doći na neformalni sastanak parlamentarnih stranaka koje je sazvao predsjednik HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić u namjeri da se postigne dogovor oko kadra koji će popuniti saborske odbore. Zasmetalo joj je to što Bačić saziva parlamentarne stranke iako nema nikakvu formalnu dužnost jer Sabor još nije konstituiran.– Tko je Branko Bačić da zove na sastanke kad Sabor nije konstituiran – upitala je Orešković, zauzimajući se da se saborskim poslovnikom precizira tko i po kojem ključu ulazi u koje saborsko radno tijelo. Ovo nije prvi put da je čelnica koalicije centra pozvala oporbu da ne sudjeluje u sastancima na koje ih pozivaju vladajući. Učinila je to i prije tjedan dana kada je prva najavila da se neće odazvati na Plenkovićevpoziv oporbenim strankama da razmijene mišljenja o izazovima koji su pred Hrvatskom. Tada su je slijedile i druge oporbene stranke, no to se ovoga puta, na sreću, nije dogodilo.

Bojkot dogovora oko stranačkih radnih tijela otvorio bi mogućnost da u oporbenoj kvoti u odborima na kraju odluči saborska većina. Čelnike i članstvo saborskih 29 tijela bira saborski plenum, a većina se pritom mora držati jedne jedine poslovničke odredbe, one koja utvrđuje da “sastav radnog tijela u pravilu odgovara stranačkom sastavu Sabora”.

Većina bi, dakle, teoretski mogla sama izabrati tko će od oporbenih zastupnika sjediti u kojem odboru, naravno pod uvjetom da izabrani zastupnici prihvate takvu dužnost. Običaj je ipak da se oporbenim strankama prepusti da međusobno dogovore tko će ih zastupati u odborima, a u dva navrata kada se takav dogovor nije mogao postići i kada se za isto mjesto predlagalo više kandidata o njihovu imenovanju preglasavanjem je odlučio HDZ. To smo vidjeli kada su se birali prvi sastavi Odbora za europske poslove i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, još dok je na čelu ovog tijela sjedio oporbeni zastupnik. Oporba tada nije uspjela postići dogovor pa je HDZ u oba navrata birao između više ponuđenih kandidata i oba puta se, unatoč volji većine oporbenih zastupnika, izabrao HNS-ov kandidat.

U Odbor za europske poslove tako je, umjesto SDP-ova Zorana Milanovića zasjela Vesna Pusić, a na čelo Povjerenstva za sukob interesa Antun Kapraljević, umjesto HSP-ova Tončija Tadića koji je tada imao potporu većine oporbenih stranaka. Ponovi li se ovakav scenarij i ne postigne li se dogovor parlamentarnih stranaka, HDZ će ponovo moći birati između više ponuđenih kandidata, a to otvara puno više prostora za političku trgovinu i dogovore ispod stola od ovog što je oporbi jučer ponudio Bačić. Neformalni sastanak na kraju je održan, a Bačić je izvijestio kako je dogovoreno da će konstituirajuća sjednica proći onako kako je Poslovnikom utvrđeno. A to znači da će se, uz starog-novog predsjednika Gordana Jandrokovića, izabrati i pet potpredsjednika Sabora, Mandatno-imunitetno povjerenstvo i Odbor za izbor i imenovanja.

Uz ova tijela, nužna za samo konstituiranje i polaganje zastupničke prisege novoizabranih zastupnika, Sabor će na konstituirajućoj sjednici izabrati i članove Odbora za graditeljstvo i prostorno uređenje, kako bi se već na sljedećoj sjednici, koja počinje 29. srpnja, mogao donijeti Zakon o obnovi Zagreba. Na konstituirajućoj sjednici popunit će se i Odbor za financije, kako bi se mogli potvrditi najavljeni međunarodni financijski ugovori.


SDP se još nije dogovorio

Na sastanku je dogovoreno i kako će čelno mjesto u Odboru za poljoprivredu u novom sazivu pripasti vladajućima, a Odbor za europske poslove oporbi. Bačić je potvrdio da će tri potpredsjedničke funkcije iz redova većina ponovo popuniti HDZ-ovi Željko Reiner i Ante Sanader te zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Po broju osvojenih mandata, jedno će potpredsjedničko mjesto pripasti najvećoj oporbenoj stranci SDP-u, a još jedno trebao bi popuniti kadar Domovinskog pokreta. Iz ove stranke posljednjih se dana neslužbeno moglo čuti kako bi to trebao biti njihov predsjednik Miroslav Škoro, dok SDP još nije donio odluku o potpredsjedniku iz svoje kvote. O ovoj funkciji do srijede mora odlučiti SDP-ov klub zastupnika, a iako se prije neslužbeno moglo čuti kako bi potpredsjednik Sabora do izbora novog šefa stranke trebao ostati Siniša Hajdaš Dončić, najnovije informacije govore kako bi ta funkcija ipak mogla pripasti potpredsjedniku SDP-a Rajku Ostojiću.(vecernji.hr)hrt.hr / HIC.hr
foto: arhiv

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre