HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213


PARLAMENTARNI
IZBORI
2020.
PREDSJEDNIČKI IZBORI
2019 /2020.
više
parlamentarni
izbori 2015

http://www.hic.hr/politika-parlamentarni-izbori-2015.htm


07.srpnja 2020.
JOŠ NIJE FIKSNI DOGOVOR
Plenković osigurao većinu za 10.saziv Hrvatskog sabora


sabornica,prazna

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine poručivši kako bi formiranje nove vlade moglo biti vrlo brzo. Plenković je razgovarao i dobio potporu nacionalnih manjina, HNS-a i Reformista, fiksni dogovor još nije definitivan.

Nije to danas bio onaj fiksni dogovor buduće parlamentarne većine, ali u svakom slučaju, nastavno na dobru suradnju koju smo imali protekle četiri godine, mislim da je to sasvim normalno. I s moje strane, i strane kolega koji su obnovili mandate ta spremnost postoji. U svakom slučaju 76 potpisa je garantirano, rekao je Plenković novinarima prije početka sjednice užeg vodstva HDZ-a.

Smatra kako je logično da su najprije razgovarali s ljudima s kojima su surađivali u dosadašnjem mandatu.

Ono što je dobro je da iz svih tih razgovora proizlazi vrlo jasna spremnost na nastavak suradnje kao što je to bilo i sada, poručio je. Pojasnio je kako su jutros bile preliminarne konzultacije o mogućoj koaliciji jer sve te stranke moraju obaviti i svoje procedure.

Upitan hoće li tražiti još nekog partnera kako bi imali još više ruku u Saboru, Plenković je kazao kako će to još vidjeti. Dodao je i da će na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća analizirati rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora.

Istaknuo je i da su "stvari poprilično jasne jer su bili tako jasni i izborni rezultati i podrška građana". Smatra i da nemaju vremena čekati "jer Hrvatska i Zagreb nemaju vremena za čekanje".

- Idemo što prije formirati novi saziv Hrvatskog sabora i novu vladu i krenuti raditi u korist naših građana, poručio je.

Na pitanje kada bi mogla biti nova vlada formirana pojasnio je kako treba pričekati službene rezultate izbora, "a zatim bi nova vlada mogla biti vrlo brzo".

Zdravko Marić novinarima je uoči sjednice rekao da su vodili afirmativnu kampanju te da su građani to prepoznali.

Govoreći o poreznoj reformi rekao je da će se truditi izvršiti ne samo ono što su stavili u program, nego i više od toga. Na novinarsko pitanje hoće li opet biti ministar odgovorio je da će sve čuti na vrijeme.

Gordan Grlić Radman je na pitanje vidi li se i dalje kao ministar odgovorio da mu je bila čast obnašati tu dužnost, ali da će premijer odlučiti kako odluči.

- Želimo što prije formirati Vladu kako bismo mogli raditi, rekao je.

Nada Murganić rekla je da se pokazao trud Vlade koja je rješavala brojne teškoće.

- Vjerujem da ćemo vrlo brzo i složiti Vladu i početi s radom, rekla je Murganić, dodavši da imaju dovoljno mandata pa neće biti teško vrlo brzo sastaviti vladajuću većinu.

Komentirajući odličan rezultat u osmoj izbornoj jedinici Anton Kliman rekao je da su jako puno napredovali te da je to rezultat rada Vlade,a pogotovo ministara Olega Butkovića i Garija Cappellija.

- Moram reći i to da smo narasli u Istri, za 5 posto u odnosu na prošle izbore. Jako dobra perspektiva za HDZ u Istri i veselim se svim budućim izazovima za HDZ u Istri. Mislim da će to biti jako dobro, rekao je Kliman.

Komentirajući nagađanja da bi im IDS mogao biti dodatni partner Kliman je rekao da IDS nikad nije pokazivao senzibilitet prema HDZ-u.

- Ali, evo, vidite kad se netko prisili na takvu situaciju, onda se počne oko toga razgovarati. Ali mi ćemo ih prisiliti u Istri da počnu razgovarati s nama, definitivno, poručio je Kliman.

Andrija Mikulić iskazao je zadovoljstvo i sreću te rekao da je gradska organizacija dala veliki obol u "veličanstvenoj pobjedi". Rekao je i da mu apsolutno nije žao što nije bio na listi HDZ-a te da je to dogovarao s predsjednikom i vodstvom stranke.

- Rekao sam već ranije, ja se želim isključivo baviti i posvetiti svoj rad u budućnosti ustrojavanju institucije koja se zove Državni inspektorat, rekao je Mikulić, a na novinarsko pitanje znači li to da se neće kandidirati za šefa zagrebačke organizacije odgovorio je: "sve u svoje vrijeme".

Plenković: Rezultat obvezuje

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zahvalio je u ponedjeljak svima koji su glasali na parlamentarnim izborima i odredili smjer Hrvatske poručivši kako ih takav rezultat obvezuje da nastave odgovorno i odvažno raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku.

Hvala svima koji su jučer glasali i odredili smjer Hrvatske. Ovakav rezultat nas obvezuje da nastavimo odgovorno i odvažno raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku, napisao je Andrej Plenković na svom Twitteru.

Pobjedu na parlamentarnim izborima je odnio HDZ, koji je, prema neslužbenim rezultatima DIP-a, osvojio 66 saborskih mandata, pobjedivši u 8 izbornih jedinica te dijaspori. HDZ već danas kreće u pregovore o sastavljanju nove Vlade.

Savjetnik Andreja Plenkovića Mario Kapulica rekao je da su izborni rezultati čak i iznad njegovih očekivanja. Najavio je da će HDZ-ova buduća vlada imati komotnu većinu. Rekao je da će vodstvo stranke već danas krenuti s razgovorima o formiranju vlade.

- Moramo vladu što prije oformiti s obzirom na stanje kakvo jest. Danas će vodstvo stranke krenuti s razgovorima, najavio je Kapulica dodavši kako vjeruje da će formiranja nove vlade biti vrlo brzo.

- Vlada će se sastaviti relativno brzo. Ja ne mogu sada govoriti o terminima, mi ćemo i danas oko toga imati sastanke. Predsjednik i vodstvo stranke će odrediti temeljne odrednice svih razgovora koje ćemo voditi obzirom na rezultate izbora i na poziciju Hrvatske demokratske zajednice koja više ne ovisi ni o kome. Hoće li oni revidirati svoje stavove i podržati većinsku volju biračkoga tijela i shvatiti da ovo nisu bili samo izbori između pojedinih političkih opcija nego da su hrvatski građani jasno poslali poruku da žele da Andrej Plenković vodi u idućem mandatu hrvatsku Vladu. Mislim da je to svim hrvatskim ljudima jasno zbog toga što je Hrvatska pred ozbiljnim vremenima, izazovima i nemamo puno vremena za gubljenje, kaže Kapulica.

- Gotovo sam siguran da će do kraja srpnja to biti gotovo, poručio je.

Kako stvari sada stoje HDZ-u bi za sastavljanje parlamentarne većine bili dovoljni glasovi koje je osvojio (66), glasovi manjinaca (8), Reformista (1) te HNS-a (1). Nije isključeno da im se priključi i još poneki zastupnik koji je u sabor ušao na listi neke druge stranke.

Premijer Andrej Plenkoviću dobio je potporu nacionalnih manjina, HNS-a i Reformista u formiranju svoje vlade u inicijalnom krugu konzultacija koje je obavio s njima, objavio je u ponedjeljak na Twitteru glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Bilo kako bilo, detalje bi mogli znati već danas. Naime, u 17 sati bi se trebala održati sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj će, prema najavama, analizirati izborni uspjeh te pripremiti strategiju za pregovore o sastavljanju buduće Vlade.

 

Škoro: Idem u Sabor jer su birači svojim glasovima pokazali da to žele

Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta, ocijenio je u ponedjeljak na konferenciji za medije povodom završetka izbornog ciklusa kako su izbore obilježile brojne nepravilnosti koje učvršćuju želju zastupnika koalicije Domovinskog pokreta za izmjenom izbornog zakona.

„Mogu reći kako smo zadovoljni s brojem osvojenih mandata – biti star pedesetak dana, a osvojiti 16 saborskih mandata i biti treća politička snaga u Hrvatskoj zaista nije mala stvar“, rekao je Škoro dodavši kako se kroz broj preferencijalnih glasova prepoznala želja biračkog tijela da on uđe u Hrvatski sabor, zbog čega planira i odraditi svoj mandat.

Izrazio je čuđenje uspjehom HDZ-a i naglasio kako su predizborne ankete pokazale neuvjerljivost i nevjerodostojnost.

„Već duže vrijeme naglašavamo kako bi se ozbiljnije trebao regulirati rad na brojkama koje se iznose u javnost i način na koji se javnost oblikuje istim brojkama“, naglasio je i nastavio kako su na vidjelo izišli brojni nedostaci izbornog zakona.

„Mnogo ljudi u samoizolaciji nije bilo u mogućnosti glasovati jer se nije pojavio nitko iz glasačkog odbora. Stvari nisu prošle onako kako su trebale proći zbog našeg izbornog zakona. Nitko ne može reći kako je zadovoljan izlaznošću na izbore – atmosfera straha uvukla se među građane zahvaljujući kontradiktornim informacijama koje su, usmjerene prema građanima, prouzročile taj strah“, rekao je Škoro.

Nastavio je i kako je legitimitet izbora upitan zbog problema s popisom birača, no zaključio je kako su okolnosti ovih izbora učvrstile želju Domovinskog pokreta da u fokus djelovanja stavi izborni zakon te kako je nužna kvalitetna analiza izbora koja će potvrditi nužnost te promjene.

„Pred nama su i lokalni izbori sljedeće godine. Domovinski pokret nije zvijezda repatica koja je odlučila samo proći hrvatskim političkim nebom – i dalje ponosno stojimo pred vama i zastupamo iste vrijednosti“, zaključio je predvodnik Domovinskog pokreta.

Mandate su, podsjetimo, osvojili predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, bivši veslač i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, europarlamentarka koja se izborila za bolji status naših ribara i poljoprivrednika Ruža Tomašić, povjesničar i bivši ministar kulture te predsjednik stranke Blok za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović, novinarka, urednica i politička komentatorica Karolina Vidović Krišto, poduzetnik, bivši saborski zastupnik i ratni načelnik Glavnog stožera HOS-a Ante Prkačin, Suverenist i profesor geografije Hrvoje Zekanović, znanstvenica, doktorica ekonomije i marketinška stručnjakinja Vesna Vučemilović, Suverenist, bivši general Željko Sačić, bivši gradonačenik, župan i saborski zastupnik, te gospodarstvenik koji je 2018. godine proglašen najboljim financijskim direktorom Krešimir Bubalo, bivši savjetnik za vjerska pitanja u Uredu predsjednika RH i profesor političke filozofije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Stephen Nikola Bartulica, poduzetnik, voditelj, glumac i pjevač Davor Dretar, predsjednik HKS-a i dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček, vijećnica u Skupštini Brodsko-posavske županije i bivša saborska zastupnica Ružica Vukovac, poduzetnik i politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić te redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik Zavoda za endokrinologiju „Mladen Sekso“ Milan Vrkljan. (HKV)Davor Bernardić odlazi s čelnog mjesta SDP-a

HIC.hr
foto:arhiv


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre