HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


14.siječnja 2020.
NA SASTANKU EU PARLANETA U STRASBOURGU
Plenković predstavlja prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Plenković u EU parlamentu

Premijer Andrej Plenković na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici EU parlamenta u Strasbourgu predstavlja prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije za sljedećih šest mjeseci.

- Republika Hrvatska je danas prvi put za kormilom Europske unije, a na putu našeg razvoja europska integracija bila je jasan putokaz u reformama koje smo poduzimali. Veselim se uspješnoj suradnji s Europskim parlamentom u sljedećih šest mjeseci u želji da našim građanima pokažemo da od Unije imaju opipljive koristi, poručio je Plenković.

- Nekoliko je važnih zadaća pred nama. Prije svega, pravoremeni dogovor o novom zajedničkom proračunu EU je prvi prioritet. Moramo nastaviti s financiranjem politika ključnih za razvoj mlađih država članica, ali istovremeno moramo moći rješavati nove izazove s kojima se EU suočava, rekao je.

- Vezano uz brexit, važno je naglasiti da je period od 11 mjeseci za  postizanje sporazuma o budućim međusobnim odnosima između EU-a i Velike Britanije jako kratak, stoga će biti potrebno puno dobre volje i kompromisa kako bi se postigao dogovor koji zadovoljava obje strane, istaknuo je hrvatski premijer.

Program hrvatskog predsjedanja usmjeren je na četiri glavna prioriteta: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Teme kojima će se hrvatsko predsjedništvo baviti obuhvaćaju Brexit i dugoročni proračun EU-a - Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021. - 2027.

Osim toga, u središtu interesa ovog predsjedanja bit će i zemlje zapadnog Balkana, kao i Istočnog partnerstva (Armenija, Azerbajdžan, Bjelarus, Gruzija, Moldavija i Ukrajina), najavili su hrvatski dužnosnici.

Premijer Plenković prije sjednice se sastao s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem.


Plenković i Pejčinović Burić najavili jaču suradnju EU-a i Vijeća Europe

premijer Plenković u Strasbourgu se susreo s glavnom tajnicom Vijeća Europe - Marijom Pejčinović Burić. Razgovarali su o tri glavne teme - važnosti Vijeća Europe, odnosima Vijeća i Hrvatske, te o odnosima Vijeća Europe i Europske unije. Naglašavaju zajedničke ciljeve u provođenju zaštite ljudskih prava i demokratizacije Starog kontinenta.

Najavili da će za hrvatskog predsjedanja EU-om raditi na snaženju suradnje između dvije organizacije a Pejčinović Burić pozvala je Hrvatsku i da usvoji preporuke VE glede odnosa prema migrantima. Ocijenili su kako se Hrvatska pokazala uspješnom kad je prije godinu i pol predsjedala Vijećem Europe te da će tako proći i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a.

Premijer je glavnoj tajnici čestitao na inicijativama koje je u protekla četiri mjeseca provela "u kratkom roku", poput financijskih aspekata koji su "se odnosili na normalno proračunsko funkcioniranje organizacije". Glede odnosa između dvije institucije, Vijeća Europe i EU-a, Pejčinović Burić je napomenula da je riječ o strateškom odnosu.

- U tom smislu zajedno radimo na provedbi europskih standarda i uspostavljanju europskih standarda u nizu država, u kontekstu odnosa s Unijom, Prije svega moram naglasiti da su to zemlje države zapadnog Balkana, i zemlje istočne Europe, kazala je Marija Pejčinović Burić. Dodala je da je Vijeće Europe svojom ekspertizom u području ispunjavanja standarda ljudskih prava, vladavine prava i demokracije spremno pomoći u pripremi summita u svibnju u Zagrebu.

- Mi ćemo zajedno s Komisijom i drugim članicama vidjeti kako da se unaprijedi ili ubrza proces da Unija pristupi sustavu Konvencijeza zaštitu ljudskih prava Vijeća Europe koja je, slobodno možemo reći, kralježnica cijele organizacije, odnosno alfa i omega cijeloga konvencijskog sustava, poručio je Andrej Plenković.


HRT / HIC.hr
foto: hrtVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre