HIC grbovi-500-100


PARLAMENTARNI
IZBORI U RH
2020

06.srpnja 2020.
PARLAMENTARNI IZBORI
Plenkoviću i HDZ-u stižu čestitke na pobjedi

HDZ-logo


Slovenski premijer Janez Janša i srbijanski premijer Aleksandar Vučić uputili čestitke HDZ-u i Plenkoviću za pobjedu na parlamentarnim izborima.


- Čestitke na uvjerljivoj pobjedi Andreju Plankoviću i HDZ-u, napisao je Janez Janša nakon objave službenih nepotpunih rezultata u izbornoj noći.

Nekadašnji slovenski veleposlanik u Srbiji Borut Šuklje, koji u Sloveniji za medije često nastupa kao poznavatelj političkih prilika u široj regiji, kazao je pak za ljubljansko "Delo" da se je Plenkoviću isplatila odluka o održavanju parlamentarnim izborima nešto prije roka, zbog koje su, kako dodaje, mnogi bili skeptični, ali da bi njegova "noćna mora" unatoč pobjedi moglo biti sastavljanje koalicije.

Srbijanki predsjednik Aleksandar Vučić čestitao je Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ-u) i dosadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću na uvjerljivoj pobjedi na parlamentarnim izborima 5. srpnja.

- Čestitam Andreju Plenkoviću i HDZ na uvjerljivoj pobjedi. Uvjeren sam da imamo prostora za unapređenje odnosa između Srbije i Hrvatske, objavio je Vučić na službenom Twitteru predsjednika Republike @predsednikrs.

Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u nedjelju HDZ je osvojio 66 mandata, a istog dana Republičko izborno povjerenstvo u Beogradu objavilo je službene rezultate izbora u Srbiji, održanih 21. lipnja, i ponovljenog glasanja 1. srpnja, na kojima je Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića osvojila 188 od 250 madata u Skupštini Srbije. 
Slovenski mediji o rezultatima izbora

Slovenski mediji navode da je, suprotno predizbornim anketama, razočaravajući rezultat postigla koalicija Restart. Vodeći slovenski dnevnik navodi kako se analitičari slažu da bi se Planković i Škoro "nakon višetjednih međusobnih uvreda i napada" mogli dogovoriti o "mirovnom sporazumu" kako bi "osigurali parlamentarnu većinu".

Mariborski list "Večer" isto tako ističe da je pobjeda HDZ-a uvjerljiva, dok je "veliki gubitnik" SDP s koalicijom Restart, dok kao "najveće iznenađenje" ocjenjuje uspjeh platforme Možemo.

Aktualni premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković u kratkom je pobjedničkom govoru među ostalim najavio traženje rješenja za gospodarstvo i zdravstvo, kao i jačanje institucija, te ljudskih i manjinskih prava, navodi mariborski list.

"Večer" u komentaru navodi da bi Hrvatska, unatoč rezultatu izbora, mogla dobiti "nestabilnu vladu", te da bi koalicija HDZ-a s Domovinskim pokretom Miroslava Škore "štetila ugledu" Hrvatske u inozemstvu.

Za razliku od mariborskog lista ljubljanski "Dnevnik" u komentaru navodi da je Plenković zbog uvjerljive pobjede u komotnoj poziciji i da ima "dovoljno manevarskog" prostora za stvaranje funkcionalne i stabilne vlade.hrt/ HIC.hr
foto:Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre