HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


zlanici-srebrnjaci


 

12.travnja 2021.
O BRUTALNOSTI BRUIJI CIJELI MOSTAR
Policija brutalno pretukla mladića zbog

suspendirani policajci u Mostaru
foto:suspendirani policajci Armin Vrače i Jusuf PenavaO brutalnosti policije bruji čitav Mostar nakon što se u javnosti pojavila snimka brutalnog premlaćivanja mladića zbog kršenja policijskog sata.
Prebijen je mladić čiji je otac zvijerski ubijen u ratnom zločinu u Trusini.Prebili su ga policajci iz reda bošnjačkog naroda.

''Moj 14-ogodišnji sin i njegov prijatelj brutalno su pretučeni kad su uhvaćeni nakon tučnjave prošlog tjedna u kojoj nisu sudjelovali'', posvjedočio je jedan čitatelj portala Bljesak.info ne želivši da se otkrije njegov identitet.
Svjedok je ustupio snimku, rekao je kako su se zatekli na mjestu gdje se odigrala tučnjava i da su pretučeni ''i na ulici i u marici''.

''Neka vide kakva je naša policija. Nije dobio ni prekršajnu kaznu. Samo mu rekli da može ići. Ozlijeđen mu je lakat i vidljive su masnice od udaraca palicama po leđima'', rekao je otac pretučenog dječaka koji je prijavu protiv policijskih službenika podnio i Tužiteljstvu i federalnoj upravi policije.

Podsjećamo, o brutalnosti policije bruji čitav Mostar nakon što se u javnosti pojavila snimka brutalnog premlaćivanja mladića zbog kršenja policijskog sata.
Njega su pred zgradom pretukla dva policajca, koja su kasnije udaljena s posla do okončanja postupka, a mladića su nakon prijave u postaji pustili da ide doma. Njemu je u međuvremenu pozlilo pa je tražio i liječničku pomoć. Uslijedile su brojne reakcije.
Reagirao je i ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda koji je rekao kako je postupanje nedopustivo te drugi politički dužnosnici koji osuđuju ovakav čin.

 

Na videu se vide i druge osobe na ulici, jel doista riječ o kršenju policijskog sata ?Građani pozvani na prosvjed

Poziv na prosvjed pred sjedištem Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije širi se društvenim mrežama. Građani su pozvani na okupljanje u 16 sati pred središte MUP-a u Mostaru a sve zbog brutalnosti policijskih službenika koji su u subotu navečer pretukli mladića pred ulazom u zgradu. Policajci su suspendirani, a uslijedile su brojne reakcije na njihovo ponašanje. Iako se na jednoj snimci čuje kako policajac galami na mladića pitajući ga koliko puta mu je rekao da stane, ne postoji opravdanje za brutalnost policije. Navodno je mladić nakon što su ga pretukli odveden u policijsku postaju odakle je pušten nakon pisanja kazne da bi mu tijekom noći pozlilo zbog čega je morao potražiti liječničku pomoć.


Osuda

''Povodom snimka koji se sinoć pojavio na društvenim mrežama, a ne kome se vidi kako dvojica policijskih službenik zadaju više udaraca muškarcu koji je prekršio zabranu kretanja za vrijeme policijskog sata, najoštrije osuđujem neprimjereno postupanje i brutalno ponašanje policijskih službenika'', priopćio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić. Naveo je kako traži ''žurno provođenja istrage i kažnjavanje dvojice policijskih službenika. Herceg je naveo kako ova snimka izaziva zgražanje i nemir, zahtijeva bezrezervnu osudu i neodgodivo postupanje MUP-a HNŽ-a odnosno adekvatno sankcioniranje

''Za ovakvo ponašanje nema opravdanja i evidentno je da su dva policajca potpuno prekoračili svoje ovlasti. Bez obzira na to o kakvom se prekršaju radi, primijenjena količina grubosti ničim se ne može opravdati. Počinitelji su ovim osramotili i sebe i svoju službenu odoru, povrijedivši time ugled njihovog časnog poziva i njihovih časnih kolega policajaca. Očekujem, stoga, žurnu i profesionalnu reakciju Ministarstva, promptno provođenje istrage u skladu sa zakonskom procedurom i najstrože kažnjavanje počinitelja. Ovaj incident nipošto ne smije poljuljati povjerenje naših građana u djelatnike MUP-a čija je zadaća štititi građane i čuvati javni red i mir'' stoji u izjavi Hercega za Fenu.

I Klub vijećnika HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara najoštrije je osudio brutalno ponašanje policajaca vidljivo u sinoć objavljenom snimku. Na ovaj nemili događaj, reagirao je i HDZ 1990.

''Najoštrije osuđujemo neprimjereno ponašanje policijskih službenika i neviđeno poniženje mladog čovjeka od onih koji bi trebali vratiti vjeru u sigurnost političkog aparata u državi. Mislili smo da su davno prošla vremena policijskog batinjanja, ali nažalost kod nas očito još uvijek nisu. Odgovornost za ovakvo ponašanje i narušavanje digniteta časnog policijskog posla, a većina policajaca je takva, leži u cijelom policijskom sustavu Hrecegovačko- neretvanske županije. Godine nerada i zapuštenosti nerješavanja problema u policiji doveli su do potpunog nepovjerenja u policijski sustav, doveli su do kršenja policijskog kodeksa te u konačnici do neviđenog i nezapamćenog ponašanja dvojice policajaca prama mladiću koji je navodno kršio nelegalni policijski sat'', naveli su iz HDZ-a 1990. Traže odgovornost svih u liniji zapovijedanja.


''Mladić čiji je otac zvijerski ubijen u ratnom zločinu u Trusini, zaslužuje poštovanje i zaštitu sustava, a nikako ovakvo maltretiranje i poniženje. Pitamo se ima li neka druga pozadina u ovom sinoćnjem zgražavajućem događaju? Tražimo istinu i odgovornost!'', naveli su iz Devedesetke.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić priopćio je kako ''osuđuje svaki oblik prekomjerne i brutalne upotrebe sile kod djelovanja policije''. ''Trebaju se hitno razjasniti sve okolnosti događaja i procesuirati odgovorne'', rekao je Marić. Mostarski ogranak HRS-a u priopćenju pak traži da premijer Nevenko Herceg i ministar MUP-a Slađan Bevanda podnesu ostavke
(bljesak.info)

 

HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre