HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


Hrvatski šah, set


zlatnici i srebrnjaci

16.ožujka 2021.
POSLJEDICE POTRESA NA BANOVINI
U Sisačko-moslovačkoj županiji prijavljeno 38.714 stambenih objekata

potres Petrinja-Glina-Sisak


Na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, prema ažuriranim ArcGIS podatcima prijavljeno je 38.714 oštećenih stambenih objekata, a pregledano je 33.761 objekata, izvijestili su utorak iz županije.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 382, a neuporabljivo zbog oštećenja je 3 791 objekata. Privremeno neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za 3 356, a privremeno neuporabljivo i potrebne su mjere hitne intervencije za 4 002 objekata.

Uporabljivo bez oštećenja je 672, a uporabljivo bez ograničenja 6 596 objekata. Uporabljivo s preporukom o postupanju je 14.962 pregledanih objekata, naveli su iz županije.
25.siječnja 2021.
Na području Sisačko-moslavačke županije u nedjelju je opet podrhtavalo tlo. Tijekom noći Petrinju je zatresao potres magnitude 3,4 prema Richteru, intenzitet u epicentru IV-V stupnja EMS ljestvice, javila je Seizmološka služba. 
Zabilježena su još dva manja potresa tijekom noći. Jedan u 3:55 od 2,8 prema Richteru i jedan od 1,9 prema Richteru u 3:13, javlja EMSC. 

U Sisačko-moslavačkoj županiji do sada je prijavljeno 34.992  oštećenih stambenih objekata u nedavnom razornom potresu, od čega je pregledano 21.152 objekata, navedeno je u nedjelju navečer iz županije, na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.
Zbog oštećenja je neuporabljivo njih 2613. Dio građana i dalje je bez smještaja, a probleme stvaraju i niske temperature. U Vladi kažu - da stiže 600 kontejnera.

U utorak bi Stožer i predstavnici Grada Petrinje trebali usuglasiti sve detalje oko kontejnerskog naselja, a potom bi se trebalo krenuti i u izgradnju, najavio je to danas zamjenik ravnatelja Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Boris Milošević. Posebno je bitno, dodao je - usuglasiti financijske detalje oko toga tko će pokriti troškove, kako bi oni bili opravdani da bi se kasnije mogla tražiti refundacija troškova iz EU fondova.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je kako je zadovoljan dosadašnjom tehničkom pripremom za izgradnju kontejnerskog naselja te je inzistirao da naselje, osim stambenog, bude i poslovnog karaktera.


13.siječnja 2021.
Od razornog potresa koji je snagom 6,2 po Richteru pogodio Banovinu, uzeo sedam života i iza sebe ostavio golemu materijalnu štetu, prošlo je 15 dana. Tlo se i dalje trese, ali srećom slabije nego proteklih dana.
Stanje ondje dodatno otežavaju niske temperature i snijeg. Stradali stanovnici polako se navikavaju na život u privremenom smještaju. No mnogi kontejnere i kamp-kućice i dalje čekaju. U županiji je prijavljeno gotovo 33.000 oštećenih objekata, a pregledanih je malo manje od 15.000.


Više od 2500 objekata je u crvenom, dakle nisu sigurni za stanovanje. Puno više onih koji su uvjetno sigurni. No treba naglasiti da smo u posljednjih 24 sata samo na području Petrinje bilo je 18 što slabijih što snažnijih potresa i svako od njih objekte koji su bili uvjetno za stanovanje dodatno urušava tako da se situacija mijenja iz sata u sat, rekao je predsjednik stožera za uklanjanje posljedica potresa ministar Medved u razgovoru s novinarima.

U Petrinji se priprema izgradnja kontejnerskog naselja. Na 10 000 četvornih metara postavit će se 100 kontejnera za privremeni smještaj te vrtić i kuhinja. Oštećenja u sisački hotelu Panonija će se popraviti kako bi se u hotel smjestilo još 160 nastradalih stanovnika Banovine. Potrebno je oko 1000 smještaja za ljude koji su izgubili krov nad glavom.

Osim saniranja posljedica razornog potresa, na stradalom području velik će izazov biti i ponovno pokrenuti školsku nastavu i gospodarstvo, zadržati mlade i radno sposobne. Ovih se dana razgovara i o tome. Što treba napraviti da sve ne ostane samo na riječima i obećanjima, jer to ljude neće zadržati u Sisku, Petrinji.

Dobri ljudi iz zemlje i svijeta i dalje pomažu nastradalom području. Triljani,stanovnici , lokalni poduzetnici i njihovi prijatelji od Osijeka do Dubrovnika u samo desetak dana izgradili su i potpuno opremili montažnu kuću za obitelj iz Majskih Poljana koja je ostala bez svega. Kuća je u utorak dopremljena na svoje odredište. U 60 četvornih metara obitelj Sukanić dobila je sve što je izgubila. Od novih zidova, kreveta, posteljine do hrane.

Supetar je prikupio novac za obnovu obiteljske kuće ovogodišnje prvorođene bebe u Hrvatskoj - dječaka Darisa, čiji su roditelji iz Petrinje. Gradonačelnica Supetra Ivana Marković javila se u Studio 4, na putu je za Petrinju i Glinu gdje će se sastati sa svim kolegama koji su se uključili u ovu akciju i s projektantima i geodetima koji su ponudili svoje usluge. Povezat će se s ljudima na tom području, dodala je, kako bi pomogli kolegama da odaberu jednu od obitelji kojoj će pomoći u obnovi kuće.

Sredstva za rekonstrukciju kuće su izdvojili iz gradskog proračuna,  a otvorili su i podračun gdje se sredstva pomalo skupljaju. Za izradu projektne dokumentacije ne treba mnogo vremena jer kuća nije jaku urušena, no postavlja se pitanje u kojem trenutku će se moći krenuti u obnovu s obzirom na daljnje potrese na tom području.
Slične akcije pokrenuli su i drugi gradovi s područja Dalmacije. U svoje ruke su preuzeli odgovornost za pojedine obitelji kojima planiraju izgraditi dom nastradalim obiteljima.


Grad Glina objavio je kako mu je u deset dana nakon razornog potresa za sanaciju posljedica potresa uplaćeno 2,2 milijuna kuna donacija i pomoći. Od 30. prosinca do 10. siječnja kao donacije i pomoć za sanaciju posljedica potresa uplaćeno je 2,2 milijuna kuna, objavio je Grad koji je za uplate donacija otvorio poseban račun. 


Posljedice potresa i u Zaprešiću

Potres koji je pogodio Sisačko-moslovačku županiju osjetio se i ostavio posljedice i u Zaprešiću. Vidljiva su oštećenja na stambenim zgradama i drugim objektima.
U Zaprešiću su osim stanova neuporabljive i zgrade javne namjene. Otvoreno učilište, glazbena škola i zgrada Suda. Sve njih očekuje detaljan statički pregled kako bi se utvrdilo na koji će se način provesti konstrukcijska sanacija. Do utorka iz svojih stanova je iseljeno ukupno čak stotinu obitelji.


Novi potres na Petrinji izazvao nove štete


Zagrepčani i dalje osječaju podrhtavanje

Uspješno odvojen oštećeni vrh sjevernog tornja na Zagrebačkoj katedrali

Potres pogodio jak Zagreb


HRT/ HIC.hr
foto:hrt

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre