HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Uskrs u Hrvata

veika pisanicauskrs

hrvatske pisanice
poklon suvenir05.travnja 2021.
U DJEČIJOJ BOLNICI U ZAGREBU
Preminula zlostavljana djevojčica iz Nove Gradiške

preminula dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške

U nedjelju u popodnevnim satima preminula je dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja se od srijede borila za život u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti, gdje je dopremljena s teškim ozljedama.

Policija je utvrdila da ju je majka zlostavljala udarajući je, zbog čega je djevojčica zadobila teške tjelesne ozljede. Ravnatelj Klinike doktor Goran Roić priopćio je da se to dogodilo unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i iznimnim naporima intenzivističkog tima

Ispred zagrebačke Klinike za dječje bolesti građani su sinoć palili svijeće, ostavljali cvijeće i igračke za preminulu djevojčicu.
Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je sinoć da je pokrenuta procedura doniranja organa djevojčice iz Nove Gradiške, a svima koji su je voljeli izrazio je sućut zbog njezine smrti.

Pripćenje iz bolnice

 S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu sa tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je, nažalost, potvrđeno. Počivala u miru, navodi se u priopćenju ravnatelja KDBZ-a Gorana Roića.

Zbog smrti djevojčice, mijenjat će se i kvalifikacija kaznenog djela ozljeđivanja u kazneno djelo teškog ubojstva. Ako Županijsko državno odvjetništvo dobije informacije o mogućim nepravilnostima u sustavu, moguće je da se istraga proširi i na institucije.

- S obzirom na novonastalu okolnost, doći će i do izmjene kvalifikacija kaznenog djela koje se osumnjičenoj ženskoj osobi stavlja na teret, tako da će u odnosu na nju istraga sada se voditi u odnosu na kazneno djelo iz člana 120. Kaznenog zakona, a to je kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti, izjavila je županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital.

Kaznenim zakonom za to kazneno djelo predviđeno je od 3 do 15 godina zatvora.

Hoće li se raditi izvidi i za odgovornost u sustavu, Šmital odgovara da ako dobiju informacije da postoje nepravilnosti mogu proširiti i u tom pogledu.

 

Roditelji ju zlostavljali

Djevojčica je u Zagreb dovezena iz bolnice u Novoj Gradiški s teškim nagnječenjem mozga. Policija je utvrdila da ju je majka 31. ožujka zlostavljala udarajući je, zbog čega je djevojčica zadobila teške ozljede. Roditelji su u jednomjesečnom istražnom zatvoru, a sada im prijeti gonjenje zbog kaznenog djela teškog ubojstva. Ostalo troje djece iz obitelji smješteno je u udomiteljsku skrb, a zbog svega smijenjen je
ravnatelj novogradiškog Centra za socijalnu skrb Branko Medunić. No to možda neće biti jedina sankcija, jer je dijete vraćeno biološkim roditeljima unatoč službeno zabilježenim znakovima nasilja u obiteljskom domu.

Roditelji djevojčice, 24-godišnja majka i 27-godišnji otac, ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Djelomice su priznali krivnju za djetetove teške ozljede. Majku se dosad tereti za nanošenje osobito teške tjelesne ozljede, a ukupno je se tereti za pet kaznenih djela. Ocu se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavljanje za sve četvero djece, ukupno za četiri kaznena djela. U očevu slučaju
to se odnosi na raniji period prije ozljeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice. Otac je i prije prijavljivan zbog nasilja u obitelji.

Preostalo troje djece smješteno je u udomiteljsku obitelj, kod njih nisu utvrđene nikakve ozljede.

Djevojčica je stalno bila u vrlo kritičnom stanju, provodili su se dodatni dijagnostički testovi kojima se nastojalo utvrditi stanje vitalnih funkcija i objektivizirati stupanj oštećenja moždanih struktura.
No, nažalost, na Uskrs je izgubila bitku za život, ozljede su bile preteške.

hrt.hr/HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre