HIC MIC-banner-koronavirus
vijesti iz kulture

zlatnici i srebrnjaci

18.kolovoza 2020.
GLAZBENIK I SKLADATELJ
Prijatelji se orpostili od Rajka Dujmića

Rajko dujmić, ispraćaj

Na zagrebačkom krematoriju u ponedjeljak je održan posljednji ispračaj Rajka Dujmića,velikog hitmejkera i jednog od najcjenjenijih autora u povijesti hrvatske pop-glazbe. Na krematoriju se unatoč korona virusu okupilo oko 400 osoba iz svijeta glazbe a i drugi.


Uz Dujmićevu obitelj, udovicu Snježanu i sina Tina, među ožalošćenima, među prvima na Mirogoj su došli glazbenci Jasmin Stavros, Vlado Kalember, Ana Rucner, Emilija Kokić, Mladen Grdović, Goran Karan, glazbeni menadžer Zoran Škugor, glazbenik Fedor Boić, skladatelj i tekstopisac Neno Ninčević, tekstopisac Stevo Cvikić, liječnik Slavko Sakoman, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac, skladatelj Nikša Bratoš, svi članovi benda Novi Fosili među kojima su Vladimir Kočiš Zec, Marinko Colnago i Sanja Doležal. Zbog aktualne pandemije, mnogi, sukladno preporukama HZJZ-a, nose zaštitne maske, a zbog velikog broja ljudi, razmak se prilikom ulaska teško održavao.

Ispračaj je predvodio Željko Odabašić, biskupski vikar gradišćanskih Hrvata u Austriji i prijatelj Rajka Dujmića koji se od pokojnika oprostio i prigodnim govorom, kao i Nenad Ninčević, skladatelj, aranžer i tekstopisac, ponajbolji prijatelj pokojnog Dujmića.

"Njemu je najvažnije bilo da ga se voli, onako kako on voli druge. Uvijek je tražio milimetar više ljubavi. I stalno se pitao, vole li me? Evo, Rajko, vidiš da te vole“, kazao je, između ostaloga, u svom emotivnom govoru Ninčević.

Na kraju ispraćaja sklopljena je hrvatska zastava koja je bila položena na Dujmićevom lijesu te je predana u ruke njegovom sinu Tinu.

Na ispraćaju su svirali "I will always love you“ pjevačice Whitney Huston te pozadinska glazba talijanskog kantautora Lucia Dalle "Ti voglio bene assai".

Velik dio sudionika nosio je propisane zaštitne maske, a u glavnoj dvorani Krematorija, držao se minimalno propisani razmak.

Dujmić će biti pokopan u Aleji Velikana na Mirogoju a grobno mjesto obitelji je ustupio Grad Zagreb.

Službena komemoracija bit će održana u rujnu ove godine.
Na Dujmićevom posljednjem ispraćaju bio je i gradonačelnik Milan Bandić.Preminu Rako Dujmić

Preminuo Rajko Dujmić

04.kolovoza 2020: Istaknuti hrvatski glazbenik i skladatelj Rajko Dujmić preminuo je u 66.godini
života od posljedica ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći prošloga tjedna.

"Nažalost, naš Rajko Dujmić izgubio je bitku. Iskrena, duboka sućut svim članovima obitelji, prijateljima, kolegama i štovateljima njegova glazbenog opusa, jednog od najbogatijih i najutjecajnijih u našoj popularnoj glazbi proteklih desetljeća. Uskoro objavljujemo više informacija", objavilo je danas Hrvatsko društvo skladatelja.

Hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa benda Novi fosili zadobio je za život opasne ozljede kada je kod Ravne Gore izgubio nadzor nad vozilom i sletio u provaliju te je smješten u jedinicu intenzivnog liječenja riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC).

Dujmić je rođen 7. kolovoza 1954. u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli, Klani Zlatni akordi.

Od 1978. do 1990. intenzivno je radio s grupom Novi fosili s kojom je imao milijunske naklade nosača zvuka i brojne glazbene hitove. Istovremeno je radio i s grupama Srebrna krila i Riva, s kojom je ostvario pobjedu na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1989. godine.

Uz prvu nagradu za Euroviziju, osvojio je brojne festivalske nagrade, dva puta nagradu "Zlatna ptica" za najvišu nakladu prodanih nosača zvuka te Diskografsku nagradu "Porin" za životno djelo (2013.) te je bio pobjednik na više domaćih i inozemnih festivala.

Tijekom karijere surađivao je i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić i Jasminom Stavrosom, a ostvario je i kantautorske projekte. S kolegom Zrinkom Tutićem 2012. pokrenuo projekt "Muzika zabavna" s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama.

Dujmić je autor velikog broja popularnih hitova koji su obilježili hrvatsku scenu i scenu bivše Jugoslavije, posebice 80-e godine. Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su Rock me, Mangup, Ja sam za ples,  Košulja plava, Saša, Tonka, Ključ je ispod otirača, Skitnica, Za ona dobra stara vremena a zajedno sa Zrinkom Tutićem napisao je i popularnu domoljubnu pjesmu Moja domovina.

 HRT/ HIC.hr

foto:CROPIX

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre