HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

 zlanici-srebrnjaci

 

 


Kaćunko, knjiga optimist16. listopada 2020
NOVA KNJIGA
Održana promocija nove knjige don Anđelka Kaćunka "Optimist ali teški realist" ili tako je govorio don Anđelko Kaćunko
U dvorani Hrvatske kulturne zaklade »Hrvatsko slovo« (Hrvatske bratske zajednice 4), u četvrtak, 15. listopada održana je promocija nove knjige don Anđelka Kaćunka Optimist, ali »teški« realist ili tako je govorio don Anđelko Kaćunko.

To je 10. Kaćunkova knjiga a objavljena u povodu 40. obljetnice autorove novinarske i publicistički djelatnosti.


O knjizi su govorili urednik Mladen Pavković, književni povjesničar Slobodan Prosperov Novak i sam don Anđelko Kaćunko kojemu je ovo jubilarna deseta knjiga.  Uz ostalo, knjiga donosi deset intervjua koje je Kaćunko dao za nekoliko različitih hrvatskih medija od 2016. do danas. Knjigu otvara prigodan intervju koji je s njime vodio urednik knjige Mladen Pavković postavivši mu u prigodi obljetnice baš 4o pitanja.


“U tom, kao i u ostalim intervjuima on govori o svemu: o sebi i svojoj obitelji, o sjemenišnom odgoju, o Bogu, Crkvi, Stepincu, hrvatskom narodu, osobama koje je tijekom života susretao,  o medijima, kulturi, politici i brojnim drugim temama. “O svemu ima svoj stav, bez dlake na jeziku”, kaže Pavković. Svaki od ovih intervjua su “uvijek svježi i aktualni, zanimljivi i trajni, više su nego dokument jednog vremena”, smatra.

Slobodan Prosperov Novak je napomenuo da se u svakom razgovoru prepoznaje kako don Anđelko dobro poznaje taj metje u kojem sudjeluje, jer je i sam bio novinar. “On je na neki način i intervjuirani, ali istodobno i onaj koji sam sebe intervjuira i time ta knjiga ima još jači dijaloški naboj. Istovremeno, ona je i razgovor i monolog o ključnim temama našeg društva. Don Anđelko Kaćunko nije neki intelektualac iz samoizolacije, to je samo privid. Njegov glas ne dolazi s margine, to je samo varka”, kazao je Prosperov Novak.

Često Kaćunko citira lijepe biblijske retke, mudre izreke na latinskom, misli zadnjih Petrovih nasljednika te razmišljanja velikih imena svjetske i domaće književnosti. Sve to iz razloga jer “suvremenom naraštaju tragično nedostaje dubina – umna i duhovna”“, citira fra Žarko Relota u pogovoru knjige i drži vrijedim i obogaćujućim pročitati Kaćunkovu najnoviju knjigu intervjua, jer oni mogu biti koristan ispit savjesti čitatelju.

“Kad nastupam kao svećenik odgovarajući na pitanja koja se tiču aktualne crkvene ili društvene zbilje, uvijek se vodim razmišljanjem da je Sveto Pismo temelj i polazište. Evanđelje je temelj moga optimizma. Kršćanin ne može biti drugo nego optimist zato što evanđelje znači radosna vijest. I onda, sve što razmišljam i o čemu govorim je pod vidom evanđelja. Kroz filtere evanđelja provlačim sve”, kazao je don Anđelko.

Kaćunkovo neuobičajeno mladomisničko geslo nisu bile biblijske, nego pjesničke riječi Tina Ujevića: “A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu, bila bi VEDRINA – KRISTalna kocka vedrine!” U odabranim Ujevićevim stihovima svojeg gesla don Anđelko prepoznaje izvor radosti, koja dolazi od Krista. 

Predstavljanje knjige glazbeno su obogatile prof. Eva Kirchmayer Bilić i Magdalena Rogošić, dok je dijelove iz knjige čitao dramski umjetnik Vinko Kraljević. Knjigu je priredio i uredio Mladen Pavković, a objavila je Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke iz Otočca.

ATENA maslinovo ulje

don Kaćunko
Treba nam optimizam, ali moramo biti realisti…! Takav sam – hvala Bogu! – cijeli život, ali i zahvalan Bogu i roditeljima za darovani život. Posebno sam radostan jer se ‘rodilo moje deseto dijete’ istiće don Kaćunko.


Naravno, neki će se “kao i uvijek” namrštiti na pojedinim mjestima zbog dojma da knjiga provocira ali moj je savjet svima da se upravo zaustavljaju na tim mjestima koja provociraju ali i slijede bitnu poruku. A ona bujicom neoslabljene snage teče od početka do kraja i čitatelja nježno miluje, opominje i educira – ljubavlju, iskrenošću i znanjem kojom obiluje.

Neka to bude dovoljno kao preporuka da potražite tu sjajnu knjigu (izdavač je Treći dan d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca.) Njezina je dodatna vrijednost što, osim “razgovora” sa snažnom porukom koja, među ostalim, razbija i neke klišeje i predrasude, obiluje navodima divnih i dubokih misli, zaključuje Kaćunko.

Don Anđelko Kaćunko rođen je 31. srpnja 1954., tri dana prije blagdana Gospe od Anđela (otud i ime Anđelko). Rođen je u brojnoj obitelji (najstariji je od devetero braće i sestara), u Docu Donjem u Poljičkoj Republici. Nakon završene osnovne škole, upisao se u Sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Splitu, a nakon završetka gimnazije studirao je na Teološkom fakultetu u Splitu, gdje je 24. lipnja 1979. zaređen za svećenika. Prvu misu slavio je 15. srpnja iste godine. Ujesen 1980. upisao je studij klasične filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1989. i studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Dobitnik je nagrade Hrvatskoga društva katoličkih novinara godine 2008., a 2016. dobio je priznanje za 35 godina novinarskog rada.

 


HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre