HIC grbovi-500-100zlatnici i srebrnjaci23.srpnja 2020.
RASPRAVA O PROGRAMU
Mandatar Plenković u Saboru predstavio program nove Vlade


Plenković

Andrej Plenković mandatar nove Vlade danas je u Saboru predstavio program nove 15. Vlade u kojoj će biti 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava.

Nakon rasprave saborskih zastupnika koja traje još od prijepodneva glasat će se o povjerenju novoj Vladi. Nakon potvrde, predsjednik i članovi Vlade svečano će prisegnuti, a prvu sjednicu održat će već sutra. 

"Nova Vlada će ispuniti velika reformska očekivanja"

Dolazeći na sjednicu Hrvatskog sabora Plenković je poručio kako je svjestan da su reformska očekivanja sada puno veća i da će ih njegova nova Vlada ispuniti. Bit će ogromnih izazova, i javnozdravstvenih i ekonomskih i financijskih. Danas imamo više političkog iskustva, i to sigurno olakšava rad, a i Vlada je homogena, parlamentarna većina kompaktna i računam na 76 ruku, izjavio je Plenković novinarima ispred Sabora.

Na pitanje vjeruje li da će tim koji danas predstavlja izdržati četiri godine mandata rekao je: "Ne znam teško mi je to kazati". Krene se s tom ambicijom, a u današnje vrijeme krize, izazova i nepredviđenih okolnosti, teško je to reći, dodao je.

- Volio bih da tako bude, izdržali smo i ovaj mandat, možda ne u istom sastavu kao u startu, ali smo odradili koristan i kvalitetan posao za Hrvatsku i građani su nam dali novo povjerenje za idući mandat, istaknuo je Plenković. Napomenuvši kako je svjestan da su reformska očekivanja sada puno veća i da je njegova Vlada tu zato da ih ispuni.

Tvrdnje nekih analitičara da će novac iz EU-a biti iskorišten za neke partikularne interese, Plenković je popratio riječima "22 milijarde su 22 milijarde". Velika je odgovornost na nama da ih dobro iskoristimo i mislim da je dobro imati takvu polugu nakon pada BDP-a od deset posto uslijed krize, a da toga nema bilo bi malo teže, poručio je.

Što se tiče izjave koalicijskog partnera SDSS-ova Milorada Pupovca, koji je na pitanje ide li na obilježavanje "Oluje" odgovorio da "ide u Grubore, a vi razmislite zašto", Plenković u tome ne vide znakove nestabilnosti u Vladi, ali je najavio da će idući tjedan razgovarati o tome. Očekujem ga u Kninu, rekao je.
Odgovor iz Ureda predsjednika Republike na navodni ručak Zorana Milanovića u jednom restoranu na dan konstituiranja Sabora na koji je odbio doći, Plenković je ocijenio bizarnim.

- Koliko sam shvatio, upit je bio je li netko bio na ručku ili ne i onda se odgovori s jesam ili nisam, a aluzije da netko tamo blizu stanuje, a osim mene nitko ne stanuje toliko blizu, mogu biti upućene meni. Na žalost, u ovom mandatu sam tamo bio možda pet ili šest puta tako da odgovor koji implicira da ja ne izlazim iz tog restorana meni bi bio drag, ali nemam kada, kazao je Plenković.

Upitan hoće li u saborskoj većini biti i "žetončića", odgovorio je da nema "žetončića", to su ljudi s mandatom. Istaknuo je i kako mu je dovoljna potpora 76 zastupnika, te da se neće baviti nagovaranjem i lobiranjem radi veće potpore.

Nitko u HDZ-u nema mandat ni s kim razgovarati povrh ovih 76 zastupnika osim mene. A ja nisam ni s kim razgovarao, rekao je Plenković te poručio da je dobrodošao svatko tko želi podržati novu Vladu, ali to mora učiniti samoinicijativno, javno i transparentno.

Potvrdio je i da će se ukinuti imunitet članovima Vlade za korupcijska djela, te istaknuo da je to  važna politička poruka, kao jedan od doprinosa borbi protiv korupcije.

Rekao je i da će novac iz Bruxellesa vezan za obnovu Zagreba nakon potresa doći za akontaciju, u vrijednosti 89 milijuna eura, vjerojatno početkom kolovoza, a usvajanje zakona o obnovi Zagreba očekuje u rujnu.

Što se tiče sukoba između HDZ-ova zastupnika Vinka Zulima i Katarine Peović iz Radničke fronte, Plenković je rekao da ne zna detalje, ali  da je to "apsolutno izvan kodeksa našeg ponašanja".
Članice prvog ženskog kluba u Saboru darivale Jandrokovića

Članice prvog ženskog saborskog Kluba na početku zasjedanja, uručile su dar sa znakovitom porukom predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću: butelju vina, dezodorans i kemijsku olovku.

Dalija Orešković (SSIP) poklonila mu je butelju vina, Anka Mrak Taritaš (Glas) hrvatski dezodorans, radi higijene u epidemiološkim okolnostima, a Marijana Puljak (Pametno) kemijsku olovku da može zabilježiti da ima prvi ženski klub u povijesti hrvatskog Sabora. Jandroković im je zahvalio na darovima.


Već na početku sjednice se zahuktalo

Već na početku sjednice se zakuhalo i umjesto predstavljanja i rasprave o novoj Vladi, gotovo svi klubovi tražili su stanku od najmanje jedan sat, kako bi proučili njezin program. Nedopustivo je, ustvrdili su, da Vladin program dobiju sat prije.

- Zadovoljam sam onim što smo predstavili kao program. Da razjasnim ovu tezu kako se program nije poslalo 25 dana ranije. Dakle, uvijek je to tako. Nakon što je Sabor jučer usvojio zakon o smanjenju ministarstava, poslani su materijali Saboru. A sad, je li to dostavljeno u 8 ili 9 nije do mene kao mandatara. Znali su svi kakav je program, nema u njemu nekih iznenađenja u odnosu na kampanju, rekao je Plenković novinarima u Saboru odgovarajući na kritike zastupnika da su program nove Vlade dobili prekasno da bi ga uspjeli proučiti.

Plenković je u stanci rasprave o programu nove Vlade istaknuo kako nije osobno odgovoran što su zastupnici taj program dobili sa zakašnjenjem,  a za novi je saziv Sabora rekao kako je u njemu dosta tankoćutnih zastupnika koji tek trebaju očvrsnuti.

Rekao je i kako ga u raspravi nitko od novih zastupnika nije izbacio iz takta, no primijetio je da u novom sazivu ima dosta novih zastupnika koji su dosta tankoćutni te su tražili zaštitu potpredsjednika Sabora, referirajući se na zastupnike koji su ga napali da je prekidao izlaganje Tomislava Tomaševića (Zeleno-lijeva koalicija)  te upozoravali predsjedavajućeg Željka Reinera na povredu poslovnika.

Fotografiranje nove vlade pričekat će povratak ministra Ivana Malenice, koji je u samoizolaciji zbog koronavirusa.

više u nastavkuhrt.hr / HIC.hr
foto: arhiv

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre