HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

03.ožujka 2021.
CJEPIVO PROTIV KORONAVIRUSA
U Sloveniji održan sastanak ministara inicijative C5

EU zastava

Ministri vanjskih poslova zemalja članica inicijative C5 Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije na Brdu kod Kranja održali su sastanak i razgovarali o pandemiji Covida-19 i širenju Europske unije na zapadni Balkan. Tema sastanka je u svjetlu uloge koju će Slovenija u drugoj polovici godine imati kao predsjedateljica Vijeća EU-a.


Riječ je o sastanku na ministarskoj razini neformalne skupine "Central 5" (C5), koju su lani oformile te države, s ciljem usklađivanja regionalnih pitanja vezanih za taj srednjoeuropski prostor.


Anže Logar, slovenski šef diplomacije, kolegama iz susjednih država je predstavio prioritete Slovenije kod preuzimanja predsjedanja EU-om, među kojima su oporavak nakon pandemije Covida-19 i otpornost EU-a na krize, ali i daljnje širenje EU-a na zapadni Balkan, što su svi podržali.

Razgovaralo se i o stanju u borbi s epidemijom Covida-19, koja je posebno teška u Slovačkoj i Češkoj. Logar je nakon sastanka kazao da im je ponudio medicinsku pomoć svoje države, a bilo je riječi i o strategiji cijepljenja protiv Covida-19 u pojedinim zemljama.

Po ocjeni austrijskog ministra za europske i međunarodne poslove Alexandera Schallenberga situacija s Covidom ostaje vrlo ozbiljna i predstavlja izazov za sve, a zahtijeva i mnogo susjedske suradnje.

Schallenberg je obećao punu potporu Sloveniji tijekom njenog predsjedavanja EU-om.

- Očekivanja su velika i ovo ne smije biti još jedna izgubljena godina za zapadni Balkan, kazao je austrijski ministar, dodavši da Austrija u regiji ima velike interese.

Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček zauzeo se je za što manje restrikcija za radnike migrante pri prelasku međusobnih granica u epidemiji te podržao slovenske prioritete za EU u pogledu ekonomskog oporavka nakon pandemije i širenja integracije na zapadni Balkan.

Mađarski ministar Peter Szijjarto kazao je da je Mađarska za razliku od većine u EU otvorena i za uvođenje ruskih i kineskih cjepiva protiv Covida-19.

Hrvatski šah, set


- To odakle je cjepivo ne smije biti političko, nego samo stručno pitanje", naglasio je Szijjarto, te dodao da bi zbog nužnosti cijepljenja većinje stanovništva pri odobravanju cjepiva kao sigurnih i učinkovitih nacionalni regulatori trebali imati prednost pred Europskom agencijom za lijekove (EMA).

Slovački ministar za vanjske i europske poslove Ivan Korčok izrazio je, međutim, zadršku prema cijepljenju cjepivima iz trećih država.

- Svi smo suočeni s nedostatkom cjepiva, no EMA je zadužena za odlučivanje o sigurnosti vakcine, kazao je i dodao da se o sigurnosti ruskog cjepiva Sputnjik V mora izreći medicinska struka, a ne politika. (HRT)

 


HIC.hr
foto:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre