HIC grbovi-500-100


hrvatsko predsjedanje
Vijećem EU-a
1.sječanj -
30.lipnja 2020.


logo HR-predsjedanje-EU-om
predsjednički
izbori
(2019)

Grb Republike Hrvatskepredsjednički
izbori
(2015)


Grb Republike Hrvatske

parlamentarni
izbori
(2015)

izbori-kutija

 

 


10.siječnja 2020.
POVODOM POČETKA HRVATSKOG PREDSJEDANJA VIJEĆEM EU-a
Predsjednica Grbar-Kitarović na Pantovčaku priredila svečanu večeru

Predsjednica na Pantovčaku priredila svečanu večeru za visoke goste iz EU-a

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sinoć je na Pantovčaku upriličila svečanu večeru za Kolegij povjerenika predvođen predsjednicom Europske komisije u prigodi početka predsjedanja RH Vijećem EU-a. Poručila je da Europska unija mora ostati ujedinjena i pokazati svijetu da može biti globalni lider.

- Poštujem i divim se onomu što ste postigli. A imali ste samo nekoliko godina da se za ovo pripremite. To pokazuje da su   zemlja i njezini ljudi puni energije, puni ambicije da budu dio Europske unije, bore se za slobodu i demokraciju te budu uspješni. Nismo mogli poželjeti bolji početak, poručila je među ostalim predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen."

- Posebna mi je čast pozdraviti vas ovdje u Zagrebu na samom početku prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović u svom uvodnom obraćanju povjerenicima i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, priopćeno je s Pantovčaka. Ona je čestitala povjerenicima na imenovanjima kao i na "vrlo ambicioznom i perspektivnom programu koji će, sigurna sam, povesti EU u budućnost".

-
Kako stoji i u samom geslu našeg Predsjedništva, pred nama je svijet pun izazova", kazala je predsjednica izrazivši uvjerenost da će zajedničko suočavanje sa svim tim izazovima bolje osposobiti EU za njihovo rješavanje. Istaknula je da se kroz četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja doista može stvoriti bolja Europu, po mjeri njenih građana.

- Da bi sve to postigli "moramo ostati ujedinjeni, dati sve od sebe i pokazati svijetu kako Europska unija doista može biti globalni lider koji promiče mir, demokraciju, solidarnost i sve ostale temeljne vrijednosti koje živimo i koje čine naš kontinent, ali i svijet, boljim mjestom za život, rekla je, među ostalim predsjednica. Završila je s citatom jednog od utemeljitelja EU, Alcida De Gasperija: "Budućnost se neće graditi silom niti željom za osvajanjem, već strpljivom primjenom demokratske metode, konstruktivnim duhom dogovora i poštivanjem slobode
."


Istarski fuži s tartufima i juneća pisanica sa smokvama i narančom

Na večeri je bilo stotinjak uzvanika. Uz goste iz Europske unije bili su tamo i svi članovi Vlade. Poslužio se mesni meni. Nakon istarskih fuža u umaku od tartufa poslužena je juneća pisanica s nadjevom od smokava i naranče, javlja Dragan Nikolić.


Koncert u HNK-u

HNK-svećani koncert

Prije večere na Pantovčaku u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) je upriličen bogat kulturni program
u kojem su uživali članovi europske komisije koji su stigli u Zagreb i brojni drugi visoki uzvanici.


Uoči koncerta, predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je - ovo je jedan lijep dan za Hrvatsku, europski dan za Hrvatsku i hrvatski dan za Europu.

Mi nakon 30 godina hrvatske demokracije imamo tu čast i zadovoljstvo biti na čelu EU, tijela koje okuplja 20 država članica, dati svoj doprinos, svoj zamah europskom projektu na početku rada Komisije gospođe von der Leyen i na početku novog zakonodavnog ciklusa. Puno je izazova, naš je cilj da ovo predsjedanje prije svega dodatno pomogne u informiranju hrvatskih građana i javnosti koliko je pozitivnoga i koliko je koristi naše članstvo u proteklih sedam godina donijelo Hrvatskoj.

Vrlo sam impresionirana brzinom i predanošću kojom Hrvatska preuzima ovaj zadatak, briljantno je pripremljena, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Vidjeli smo to već prvih dana vašeg predsjedanja. Hrvatska ima mogućnost pokazati vodstvo i vodstvo je ono što nam treba pogotovo kod važnih tema poput proračuna. Sposobnost hrvatskih pregovarača nam je vrlo bitna. Također treba nam Hrvatska i za pregovore s Britanijom, no tu su i druge otvorene teme, poput konferencije budućnosti Europe ili pitanje demografije koje nam je isto tako vrlo važno. Zahvalna sam što Hrvatska tome daje toliko predanosti.

Koncertom je ravnao proslavljeni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar i zbor Opere HNK u Zagrebu. Arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela izvest će solisti Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić.

Zbor, orkestar i solisti Hrvatskog narodnog kazališta izveli su djela najpoznatijih europskih i hrvatskih skladatelja pred publikom u kojoj su bili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen.

Djela Mozarta, Vagnera, Verdija, Bethovena, Gounoda i Dvoržaka te Lisinskog, Zajca i Gotovca izvedena su posjetiteljima središnjeg nacionalnog kazališta, uključujući odlazeću predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića s cijelom vladom.zastave-stalci-kopljaHrvatska je 1. siječnja preuzela rotirajuće vođenje EU-a od Finske, a 1. srpnja predat će ga Njemačkoj. Hrvatsko predsjedanje dolazi na samom samom početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa Unije, započetog formiranjem novog sastava europskih institucija.

Najvažnije zadaće koje stoje pred Unijom sljedećih mjeseci su dogovor o sedmogodišnjem proračunu, sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom, Konferencija o budućnosti Europe, zakonodavni okvir za borbu protiv klimatskih promjena.


Članovi nove eurpske vlade danas od ranog jutra očekuje obiman program. Premijer Plenković u Banskim dvorima bilateralno će primiti Ursulu von der Leye. Nakon toga sve se seli u Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu gdje će, prvi put izvan Bruxellesa, zasjedati nova europka vlada. Bit će tamo i svi hrvatski ministri. Nakon toga premijer Andrej Plenković priredit će svečani ručak, a oko 15 sati visoki gosti bi trebali napustiti Zagreb. 


hrt/ hic.hr
foto:predsjednica.hr /hrt

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre