HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvo


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


zlatnici i srebrnjaci

 

 

21.svibnja 2021.
POSAO ZA JOŠ 30 LJUDI
U Hrvatskoj će se proizvoditi sastojci za Pfizer cjepivo

Pfizer


Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će Pfizer u svojim pogonima u Savskom Marofu proizvoditi materijale za cjepivo protiv covida-19, čime se Hrvatska svrstava u krug onih zemalja gdje se proizvode sastojci pojedinih cjepiva.

Premijer je na sjednici Vlade rekao da je u srijedu s prvim čovjekom Pfizera Albertom Bourlom razgovarao ne samo o osiguranju većih doza cjepiva, već i o “razdoblju koje je pred nama”.

“Ono što mi se čini posebno važnim je da smo dobili potvrdu od strane Pfizera da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo”, izvijestio je Plenković.

U Pfizerovim pogonima u Savskom Marofu radit će se DNK predložak za cjepivo, što smatra jako važnim se Hrvatska putem Pfizera svrstava u krug onih zemalja gdje se proizvode sastojci pojedinih cjepiva, riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, a bit će zaposleno još 30 ljudi.

Napomenuo je kako je Europska komisija objavila da je sklopljen novi ugovor s Pfizerom za iduću godinu za 900 milijuna doza plus opcionalnih 900 milijuna, što znači 1,8 milijardi doza cjepiva od prosinca 2021. do 2023. godine.

Proširuju proizvodnju

Pfizer i BioNTech od prosinca uvode poboljšanja u opskrbnom lancu cjepiva pa proširuju postojeće objekte, dodaju nove dobavljače i proizvodna mjesta za proizvodnju cjepiva. Pfizer sada pokreće dva dodatna postrojenja u Europi, koja će biti dio globalne mreže opskrbnih cjepiva Pfizer-BioNTecha protiv COVID-19: Grange Castle u Irskoj i Zagreb, što će pridonijeti svjetskoj opskrbi cjepiva.

– Pfizerova tvornica Grange Castle proizvodit će mRNK supstanciju, a njegov zagrebački pogon podržavat će proizvodnju sirovina. S obzirom na opsežan postupak prijenosa tehnologije, razvoj na licu mjesta, ugradnju opreme i regulatorna odobrenja potrebna za lokacije, očekujemo da će oba objekta biti uvedena u mrežu do kraja 2021. – doznaje veecrnji.hr od Urške Lakner iz Pfizer Adriatica.

Pfizer i BioNTech u Europi također uključuju Thermo Fisher Scientific i Dermapharm, kako bi pomogli u formulaciji lijekova, sterilnom punjenju, pakiranju i skladištenju hladnog lanca, kao i tvrtke Baxter, Delpharm, Sanofi i Siegfried te još neke, koje također pomažu u sterilnom punjenju, pakiranju i skladištenju hladnog lanca.
Tvrtke također surađuju s tvrtkama Polymun, kako bi pomogle u formulaciji lijekova, i Rentschler Biotech, kako bi pomogle u proizvodnji lijekova. – Kao rezultat toga sve doze koje podržavaju ovaj sporazum s Europskom komisijom planiraju se proizvoditi u EU – ističe U. Lakner.

hrvatski šah, kompletDo kraja lipnja cijepit će se 50 do 55 posto punoljetnih građana


Plenković je podsjetio da je u Hrvatskoj krajem prošlog tjedna premašen broj od milijun cijepljenih prvom dozom, a u međuvremenu je nastavljena dinamika ubrzanog procjepljivanja.

Zaključno sa srijedom utrošeno je 43.890 doza cjepiva, čime je broj osoba cijepljen najmanje jednom dozom dosegao 1.109.161, dok je 341.008 osoba cijepljeno s dvije doze. Ukupno je utrošeno 1.450.169 doza cjepiva, izvijestio je premijer.

“Ovim smo trećinu odraslog stanovništva cijepili najmanje jednom dozom”, istaknuo je Plenković

Dodao je kako će se tom dinamikom sigurno ostvariti cilj da se do kraja lipnja cijepi 50-55 posto punoljetnih građana te je još jednom pozvao građane da se cijepe jer imamo dovoljne količine cjepiva.

Naveo je i kako su u tijeku završni razgovori na europskoj razini o zelenoj digitalnoj potvrdi koja je važna za slobodu kretanja u Europi, turizam, gospodarstvo i normalizaciju društvenoga života.

“Mi smo zainteresirani da se što prije postigne dogovor kako bi Hrvatska kao zemlja destinacija u smislu turizma ove godine imala mogućnost prihvatiti brojne europske građane i turiste koji žele doći u Hrvatsku. Mi činimo sve i procjepljivanjem turističkih djelatnika, uslužnih djelatnosti da taj boravak u Hrvatskoj bude siguran”, istaknuo je Plenković (poslovni.hr)

 


HIC.hr
foto:

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre