HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zastave-stalci-koplja

zastava na stalkuzlanici-srebrnjaci


 

23.travnja 2021.
INCIDENT U SRBIJI
S rezidencije hrvatskog veleposlanika u Beogradu skinuta hrvatska zastava

Hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu
foto:zgrada hrvatskog veleposlanstva u Beogradu


Nepoznati počinitelj je ,najvjerojatnije u srijedu rano ujutro, skinuo zastavu sa zgrade rezidencije
hrvatskog veleposlanika u Beogradu. Zgrada nema čuvara ali je pod video nadzorom.

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Hido Biščević u četvrtak je za N1 izjavio da nije slučajno što je s njegove rezidencije u Beogradu skinuta hrvatska zastava i da taj incident odražava “dio atmosfere” u srbijanskom društvu koja se nastavlja hraniti govorom mržnje.Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo ovaj čin

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se radi o “nepromišljenom i izoliranom aktu”, nadajući se da on “neće baciti sjenu na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog povjerenja i suradnje”.

“Uvjereni smo da će nadležne institucije Srbije postupati s ozbiljnošću i hitnošću koju ovakva situacija zahtijeva, a da će odgovorni za ovaj vandalski čin biti pronađeni i adekvatno sankcionirani”, kažu iz Ministarstva vanjskih poslova.
Ministarstvo je izrazilo žaljenje zbog neugodnosti kojoj je bio izložen ambasador Biščević, “dokazani prijatelj Srbije i iskreni promoter unaprijeđenja odnosa naših dvaju država i naroda”.

“Srbija ostaje dosljedno privržena duhu našeg naroda i tradicionalnom srpskom gostoljublju, sa željom da se svi predstavnici diplomatskog zbora i svi stranci u našoj zemlji osjećaju kao kod svoje kuće”, navodi se u priopćenju ministarstva a koje su prenijele Hrvatske novine iz Subotice.Reakcija iz Hrvatske

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman osudio je u petak skidanje hrvatske zastave s veleposlaničke rezidencije u Beogradu i poručio da takvi incidenti podgrijavaju atmosferu mržnje, neprijateljstva i netolerancije.

Šef hrvatske diplomacije rekao je da zbog takvih incidenata “ne možemo govoriti o dobroj perspektivi odnosa, ne možemo govoriti o dobroj budućnosti, ali moramo vjerovati u dobru budućnost…”

Grlić Radman najavio je da 28. travnja odlazi u Suboticu na polaganje kamena temeljca za novu
Hrvatsku kuću. Ondje će imati priliku razgovarati s predstavnicima pokrajinskih vlasti. Jedna od tema bit će i inicijativa za proglašenje “bunjevačkog jezika” službenim jezikom u Subotici, čemu su se usprotivili hrvatski jezikoslovci, a Grlić Radman ponovio da je to suprotno sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina.

Dan ranije predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović posjetit će Petrinju, dodao je Grlić Radman.

“Sigurno da takvi incidenti ne pridonose razumijevanju odnosa, podgrijavaju atmosferu mržnje, neprijateljstva, netolerancije. Nadamo se i želimo da odnosi između Hrvatske i Srbije budu dobri jer je to logično, da imamo stabilne odnose”, rekao je Grlić Radman.(nacional.hr)HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre