HIC samo najbolje iz Hrvatske
vijesti-regija

zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

27.siječnja 2021.
CJEPLJENJE U REGIJI
U Srbiji počelo masovnije cijepljenje stanovništva

cjepivo protiv Covida

Dok druge zemlje u regiji muku muči s cjepivom, Srbija izgleda nema taj problem. U Srbji je do sada cijepljeno četiri puta više ljudi nego u Hrvatskoj. U drugim susjednim zemljama situacija s cijepljenjem je još gora.


Srbija
U Srbiji je do danas cjepivo primilo više od 256 000 građana što je gotovo četiri puta više nego u Hrvatskoj. Prema službenim objavama tamošnjeg ministra zdravlja, država još raspolaže s oko
600 000 osiguranih doza. Građani na punktove gdje se vrši cijepljenje dolaze na temelju poziva, s unaprijed utvrđenim terminom cijepljenja, pa se tako u jednom danu zna cijepiti i od 15 do 20 tisuća ljudi.

Tajna srbijanskog uspjeha leži u ranoj i pravodobnoj nabavci cjepiva, i to od gotovo svih raspoloživih proizvođača – Amerikanaca, Kineza i Rusa. Prošlu subotu je u Beograd stigao kontigent od dodatnih milijun doza kineskog cjepiva Sinopharm, a još je prvih 100.000 doza iz Pekinga dobilo certifikat tamošnje državne agencije za lijekove.

U Srbiji su zasad u uporabi tri cjepiva - Pfizer-BioNTtechovo, ruski Sputnjik V i kineski Sinopharm, no najavljeno je skoro potpisivanje ugovora i o nabavci oko 800 tisuća doza farmaceutske kompanije AstraZeneca, piše Slobodna Dalmacija.


Bosna i Hercegovina

U Federaciji BiH još nije cijepljen niti jedan jedini građanin. BiH je jedina zemlja u okruženju koja svojim građanima još nije osigurala nijednu dozu cjepiva: 14. siječnja tek je vlada Federacije BiH prihvatila okvirni, teoretski, plan cijepljenja. Razlog tamošnjemu kašnjenju u protuepidemijskom cijepljenju, nije nedostatak cjepiva ili što BiH nije na listi prioritetnih zemalja, nego zbog nesposobnosti sustava vlasti da se cjepivo naruči direktnom pogodbom od proizvođača, piše Deutsche Welle.

Zdravstveni sustav BiH je, naime, takav da svako ministarstvo zdravstva ima pravo samostalno naručiti cjepivo, a što u praksi znači da zdravstveni dužnosnici iz dva entiteta, distrikta Brčko i deset kantona moraju to učiniti svatko za sebe. Zasad su cjepiva u BiH žurno naručena preko dva sustava: jedan preko EU-mehanizma COVAX što su učinile FBiH za oko 800 000 doza i Republika Srpska za oko još
400 000. Republika Srpska je također podnijela zahtjev i Rusiji za nabavku njihova cjepiva Sputnjik V još koncem prošle godine, no i ova isporuka se očekuje tek u veljači.


Crna Gora

Organizirano cijepljenje još nije počelo ni u Crnoj Gori. U zemlji s oko 600 000 građana ukupan broj oboljelih je prešao 50 tisuća, dok je zabilježeno i oko 700 smrtnih slučajeva. Ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović je nedavno rekla da bi cijepljenje u Crnoj Gori trebalo početi krajem siječnja.


Hrvatska

U Hrvatskoj je do 26.siječnja cijepljeno nešto manje od 70 000 građana, a od toga je drugu dozu BioNTech-Pfizerova cjepiva, odnosno punu zaštitu od koronavirusa, primilo manje od 12000 ljudi, piše slopbodna dalmacija.

Među prvima su cijepljeni političari – ministri, gradonačelnici, saborski zastupnici - te suci Vrhovnoga suda: to je, kao što je poznato, pravdano kampanjom propagiranja cijepljenja među poslovično sumnjičavim pučanstvom.

Slovenija

Dežela je po pitanju procijepljenosti još gora od Hrvatske. U toj zemlji Pfizerovo cjepivo dosad je primilo tek oko 48 000 osoba. Premda broj novozaraženih u Sloveniji usprkos lockdownu još ne pada, a zabilježen ja je i pojava opasnijega engleskog soja virusa, zastoj u međunarodnoj distribuciji cjepiva odrazio se na planove za procjepljivanje građana.


jutarnji.hr /HIC.hr
foto: arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre