HIC grbovi-500-100

 


Hrvatski šah, set

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

09.lipnja 2021.
AKCIJA PNUSKOK-a
Uhićeni osječki suci koje je Mamić prokazao

lisice na rukama


Službenici PNUSKOK-a rano jutros uhitili su trojicu sudaca Županijskog suda u Osijeku - Zvonka Vekića, Darka Krušlina i Antu Kvesića. Riječ je o sucima koje je za korumpiranost prozvao osuđeni bjegunac Zdravko Mamić. Osim njih trojice, uhićen je  i osječki poduzetnik Drago Tadić. Ravnateljstvo policije u svom priopćenju nije navelo imena uhićenih. Spominju tek da su "tri (od četiri) uhićenika - pravosudni dužnosnici". Kako se neslužbeno doznaje u Zagreb su na ispitivanje u USKOK-u dovedeni Krušlin i Kvesić a nakon njih trebao bi biti doveden Tadić i Vekić.

Uskok je priopćio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s Pnuskokom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Policija je priopćila da se kriminalističko istraživanje provodi nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti. Policija dodaje da će osumnjičene nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predati pritvorskom nadzorniku, dok će kaznena prijava biti podnijeta Uskoku.
Uskok je precizirao kako će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Da bi se sve ovo moglo provesti Državno sudbeno vijeće moralo je jučer na sjednici donijeti posebnu odluku o lišavanju slobode, određivanju pritvora i istražnog zatvora za trojicu osječkih sudaca.
Saborski zastupnik SDP-a i član Državnog sudbenog vijeća Arsen Bauk rekao je da je USKOK u utorak prijepodne uputio prijedlog Državnom sudbenom vijeću za skidanje imuniteta trojici osječkih sudaca, za lišenje slobode i određivanja pritvora.
- DSV je na jučerašnjoj sjednici donio odluku da se dvojici imunitet skine jednoglasno dok je za trećeg odluka donesena većinom glasova. Većina u DSV-u smatrala je da će o određivanju pritvora u konačnici odlučivati sudac, rekao je Bauk. Dodao je da se u zahtjevu USKOK-a navodi ono što je Mamić objavljivao na Facebooku.


- Podsjetimo Zdravko Mamić je za reketarenje i mito teško optužio osječke suce dan nakon potvrde Vrhovnog suda presude za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama i tada su počele one sve pressice iz Mostara. Isto tako još je u listopadu prošle godine Zdravko Mamić USKOK-u dostavio USB memoriju s optužbama na račun osječkih sudaca. Jutros oko 6 sati djelatnici PNUSKOK-a ušli su u domove sudaca, pretražili prostore i onda je uslijedilo uhićenje. Njihovo odvođenje u Zagreb očekuje se tijekom dana, izvijestila je Homa.

Uhićenje ovih sudaca svakako baca lošu sjenu na hrvatsko pravosuđe, međutim ovo pokazuje da nema nedodirljivih, da svatko treba odgovarati za nedjela koja počini, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.Milanović komentirao uhićenje

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je uhićenje sudaca osječkog suda.

- Ne znam detalje, vidjet ćemo što će biti. Tri suca, mislim, to je sistemski poremećaj. Djeluje kao lupus, teža imunološka situacija. Puno je tri suca. Postoji jedna polufikcija da Vrhovni sud, kojem je pak osnivanjem Visokog kaznenog suda "oduzeto pola glave", to je protuustavni i kad tad će biti promijenjeno i ukinuto. Da na čelu Vrhovnog suda je osoba, koja god, koja bi u određenim postupcima, stavom, gardom, mogla činiti razliku. To do sada nije bio slučaj. Ja sam predložio Zlatu Đurđević, a HDZ će očajnički, pod svaku cijenu pokušati minirati. Vidjet ćemo što će biti. To je HDZ-ovo pravosuđe, "jedan kroz jedan". Tu razgovora nema. To Plenković štiti i njegova bratija i Šeks, istaknuo je.
Dodaje da ako su uhićena trojica sudaca da se ne radi "o štriku, već o mreži".


Oglasio se i Zdravko Mamić

Nakon što su jutros Uskok i policija krenuli u akciju uhićenja osječkih sudaca koje je za korumpiranost u svojoj izjavi prozvao osuđeni bjegunac Zdravko Mamić, i sam se Mamić oglasio na Facebooku. Objavio je fotografiju trojice sudaca uz opis 'Reforma pravosuđa je krenula! Uhićeni krivosuci!'. Mamićevu objavu prenosimo u cijelosti: - Bolje je patiti zbog istine, nego biti nagrađen za laž! Zdravko Mamić izrekao teške optužbe na račun hrvatskog pravosuđa, prozvani osječki sudac Darko Krušlin podnio kaznenu prijavu


HRT/HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre