HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

26.ožujka 2021.
VIRTUALNI SASTANAK ČELNIKA EU ČLANICA
Raspravljali o raspodjeli cjepiva unutar EU zemalja

EU zastavaČelnici država EU-a na svom virtualnom sastanku na vrhu u četvrtak su raspravljali o raspodjeli cjepiva.
Sastanak je završen bez konkretnog dogovora. Potvrđeno je načelo raspodjele cjepiva razmjerno broju stanovnika''- od AstraZenece očekuje se da ispuni ugovor pa onda izvozi. U zajedničkoj izjavi usvojenoj po završetku virtualnog samita, čelnici su zatražili od veleposlanika pri EU-u da riješe pitanje raspodjele 10 milijuna doza.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u četvrtak da AstraZeneca, prije nego što počne izvoziti cjepvio, treba ispuniti ugovornu obvezu prema Europskoj uniji.

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca se ugovorom obvezala da će u prva tri mjeseca EU-u isporučiti 120 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, ali će od toga isporučiti samo 30 milijuna.

"Mislim da ta kompanija prvo mora nadoknaditi zaostatak, poštovati ugovor koji ima s članicama Unije prije nego što ponovno počne izvoziti", rekla je Ursula von der Leyen po završetku virtualnog samita na kojem je dominirala tema borbe protiv pandemije.

Europska komisija je u srijedu odlučila pojačati nadzor nad izvozom cjepiva, uvodeći načela reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterije koje proizvođači moraju poštovati da bi dobili odobrenje za izvoz.

Čelnici su raspravljali o raspodjeli 10 milijuna doza, koje će Pfizer/BioNTech isporučiti u drugom tromjesječju, a koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine. U EU-u je došlo do neravnoteže u raspodjeli cjepiva zbog problema s AstraZenecom, koja će u prvoj polovici godine isporučiti samo trećinu od obećanih doza.

Time su one zemlje koje su najvi še naručile od AstraZenece, među kojima je i Hrvatska, ostale najviše zakinute, jer su računajući na AstraZenecino cjepivo, odustale od količine doza drugih proizvođača koju su mogle naručiti u količini sukladno udjelu svoga stanovništva u ukupnoj populaciji u EU-u.

Ovih 10 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva moglo bi ublažiti tu neravnotežu. Čelnici država članica EU-a pozvali su u četvrtak da se dodatnih 10 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva podijeli među državama članicama "u duhu solidarnosti". U zajedničkoj izjavi usvojenoj po završetku virtualnog samita, čelnici su zatražili od veleposlanika pri EU-u da riješe pitanje raspodjele 10 milijuna doza.

Hrvatski šah, set

 

Raspodjela cjepiva

"Potvrđujemo načelo raspodjele cjepiva razmjerno broju stanovnika. Pozivamo Odbor stalnih predstavnika da se pozabavi pitanjem raspodjele 10 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva u drugom tromjesečju 2021. u duhu solidarnosti", stoji u izjavi čelnika EU-a.

BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesečju isporučiti 10 milijuna doza cjepiva, koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine. S tim dodatnim dozama mogla bi se donekle ublažiti neravnoteža u raspodjeli cjepiva među državama članicama do koje je došlo zbog problema s AstraZenecom, koja će u prvoj polovici godine isporučiti samo trećinu od obećanih doza.

Time su one zemlje koje su najviše naručile od AstraZenece, među kojima je i Hrvatska, ostale najviše zakinute, jer su, računajući na AstraZenecino cjepivo, odustale od količine doza drugih proizvođača koju su mogle naručiti u količini sukladno udjelu svoga stanovništva u ukupnoj populaciji u EU-u.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je preko Twittera da je “stav Hrvatske da se 10 milijuna doza rasporedi u duhu solidarnosti kako bi one zemlje koje su trebale dobiti više doza od AstraZenece primile više Pfizerova cjepiva i time kompenzirale nedostatak koji se nije mogao predvidjeti zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece”.

Čelnici EU-a ističu da ubrzanje proizvodnje, distribucije i kampanje cjepiva ostaju ključni za prevladavanje krize.

Poručili su da je epidemiološka situacija i dalje ozbiljna, ponajprije zbog pojave novih sojeva te da se ograničenja uvedena radi suzbijanja zaraze trebaju zadržati. Istodobno, trebaju početi pripreme za zajednički pristup u postupnom ukidanju tih ograničenja kada to epidemiološka situacija dopusti.


Inspekcija u Astra Zenecinoj tvornici u Italija

Na zahtjev Europske komisije, talijanske sigurnosne snage provele su inspekciju proteklog vikenda u tvornici Catalent u Anagniju, blizu Rima, i pronašle zalihu doza cjepiva AstraZenece, navodi talijanski list La Stampa. Talijanski dužnosnik kasnije je potvrdio izvještaj o inspekciji i rekao da će se doze poslati u Belgiju.

Niz reakcija na izvještaj pokazatelj je razine nepovjerenja u EU-u prema anglo-švedskom proizvođaču koji je smanjio isporuku cjepiva Uniji do kraja lipnja na 100 milijuna doza umjesto 300 milijuna doza prema ugovoru s blokom 27 članica.

Pronađenih 29 milijuna doza cjepiva AstraZenece dovoljno je za cijepljenje 14,5 milijuna ljudi.

- Zaliha od gotovo 30 milijuna doza otkrivena je blizu Rima tijekom provedene inspekcije. Sad je zaplijenjena, rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal novinarima nakon sastanka kabineta. EU neće ispaštati zbog tuđih grešaka oko cijepljenja, dodao je.

Eurozastupnik Peter Liese, iz iste stranke kao njemačka kancelarka Angela Merkel, rekao je da ga je izvještaj ostavio bez teksta i pozvao AstraZenecu da razjasni situaciju.

AstraZeneca je objasnila da je većina doza iz tvornice tvrtke Catalent za EU, a ostatak je za siromašnije zemlje preko programa COVAX.

- Trenutno nije planiran izvoz osim u zemlje COVAX-a. 13 milijuna doza cjepiva čeka na kontrolu kvalitete kako bi ih se moglo otpremiti u COVAX, rekli su iz tvrtke. Ostalih 16 milijuna doza isporučit će se Europi u ožujku i travnju, dodaju.hrt/ HIC.hr

foto:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre