HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Hrvatski šah, setzlatnici i srebrnjaci07.siječnja 2021
ODLUČENO NA DANAŠNJOJ SJEDNICI VLADE
PDV se neće plačati na donacije potresom pogođenim područjima

zgrada Vlade


Premijer Plenković je danas najavio da će biti promijenjen jedan pravilnik, radi se o provedbi općeg poreznog zakona.
Svi obveznici PDV-a za donacije isporučene na područja pogođena potresom biti oslobođeni plaćanja PDV-a

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Plenković se osvrnuo na aktualno stanje u zemlji i kratko izvijestio o situaciji na potresom pogođenom području.


- Obišli smo područja koja su jako razrušena ali i veće gradove u županiji i stekli uvid. Sve su službe i nakon sinoćnog potresa bile odmah na terenu, i Civilna zaštita, vojska, policija, vatrogasci, HGSS, pomoć građana pružaju na terenu i Crveni križ i brojni volonteri na terenu, vraćena je struja, popravljaju se ceste, proširuje se telefonski signal. Ministar je u stalnom kontaktu sa županom, gradonačelnicima, načelnicima - rekao je.

Naglasio je da se radi na žurnoj nabavi alternativnog smještaja, do sada je tamo veći broj mobilnih kućica, kontejnera, naručit će putem robnih zaliha dodatne kontejnera, pristiže pomoć i iz inozemstva, nastoji se u najkraćem roku osigurati ljudima smještaj koji je siguran.

Zahvalio je ministru Medvedu na punom angažmanu, on je na terenu stalno, zahvalio je svima koji tamo rade, važno je da se pomoć dobro koordinira i kanalizira tamo gdje je najpotrebnija, poručio je Plenković.

Što se tiče Covida, rekao je da imamo dobru vijest - odobreno je cjepivo Moderne, Hrvatska je naručila milijun doza, prvo cjepivo bi trebalo doći 11.1. oko 4 tisuće komada, do kraja ožujka oko 90 tisuća doza. Dodatno dobro je za nas da je i AstraZeneca podnijela zahtjev Europskoj agenciji za lijekove, taj zahtjev je u proceduri, od njih smo naručili 2,7 milijuna doza - do početka proljeće bismo mogli imati znatnu količinu cjepiva.

Plenković je osudio jučerašnje scene nasilja na Kapitolu, to je napad na demokraciju, kaže, dobro je da se sve primirilo u nekoliko časa. Danas je primio u oproštajni posjet američkog veleposlanika u Hrvatskoj i zahvalio mu za sve što je učinio tijekom svog mandata.

Premijer je najavio i da će biti promijenjen jedan pravilnik, radi se o provedbi općeg poreznog zakona. Svi obveznici PDV-a za donacije isporučene na područja pogođena potresom biti oslobođeni plaćanja PDV-a. Na taj način donacije neće biti opterećene kasnije porezom na dobit niti porezom na dohodak, predstavljat će porezne olakšice. Najavio je i kako će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade detaljnije obrazložiti izmjene toga pravilnika.

Pravoslavnim vjernicima Plenković je čestitao Božić a hrvatskih skijaša na uspjesima u Sljemenskoj utrci.Nakon prvog Petrinju,Sisak i Glinu pogodio još snažniji i razorniji potres

U Petrinji i Sisku se treslo i noćas

Jak potres pogodio dijelove sjeverozapadne Hrvatske, osjetio se i u Zagrebu

ATENA maslinovo ulje

Medved: Nijedan čovjek neće biti prepušten sam sebi

Čelnik novog Stožera ministar Tomo Medved danas će obići zajedno s članovima Stožera čelnike lokalne samouprave. Izvijestio je o radovima na terenu, naglasio da je postavljeno 155 stambenih kontejnera i 19 šatora te da se stalno radi na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta i slično gdje je vatrogasna zajednica provela već 2633 intervencije.

Ministar je najavio kako će sutra u Sisku spustiti oštećen toranj s katedrale, a pripremaju se za zaprimanje 100 kontejnera koji će u narednih nekoliko sati stići iz Turske. Također je najavio aktivnosti u organiziranju održivog modela pripreme prehrane i organiziranje distribucijskog lanca do svakog čovjeka koji je stradao u potresu.

– Nijedan čovjek bez obzira na kojem dijelu potresom zahvaćenog područja neće biti prepušten sam sebi – poručio je Medved.


Beroš: Dosad je protiv Covida-19 cijepljeno više od 20.000 osoba

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako su do danas protiv Covida-19 u Hrvatskoj cijepljene 20.603 osobe, među kojima je 7611 ili 37 posto zdravstvenih djelatnika te 11.569, odnosno 56 posto korisnika domova za starije osobe.

- Uz nastavak pada broja novohospitaliziranih i aktivnih slučajeva vjetar u leđa nam daje i podatak o trendu cijepljenja. Hrvatska je prema broju cijepljenih na 100 stanovnika trenutno peta u EU, odnosno 12. na svijetu po broju cijepljenih u ukupnom stanovništvu - rekao je Beroš na sjednici Vlade i  još jednom pozvao građane na cijepljenje.

- U potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji zaključno sa 6. siječnja aplicirano je 1.928 doza cjepiva, od čega 630 na žurne službe, 783 na civile a ostalo na korisnike domova i zdravstvene djelatnike - rekao je te pojasnio kako je plan da se u toj županiji cijepljenje proširi dodatno na pripadnike žurnih službi te građane u kolektivnim smještaju. Stoga će određene količine cjepiva biti preusmjerene u to područje iz drugih županiju kako bi se omogućilo cijepljenje 800 osoba tjedno.UPLATA NOVČANIH DONACIJA NA OTVORENE RAČUNE

Iz Crvenog križa mole sve one koji žele donirati da prije donacije provjere kojih potrepština nedostaje i da doniraju sukladno popisu koji se nalazi na mrežnoj stranici u sklopu uputa za doniranje. Ostavio je detaljne upute za donacije i pomoć pogođenima potresom u Petrinji i Sisku te popis kontakataza objekte Crvenog križa u cijeloj Hrvatskoj
Ponude za opremom, mehanizacijom možete poslati na mail adresu potres.petrinja@mup.hr .

Moguća je i novčana pomoć, a Crveni križ u tom slučaju moli građane da doniraju na sljedeći račun:

Za uplata iz Hrvatske:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516 , Poziv na broj: 770


Za uplate iz inozemstva
Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
račun: HR6923400091511555516 / SWIFT CODE: PBZGHR2XUplata donacija posredstvom zaklade Solidarna

Uplatiti se može na račun koji je otvorila Zaklada Solidarna, od ranije poznata po humanitarnim akcijama i to na idući račun.

Račun za hitne i krizne akcije: HR2424020061500078406
Svrha: SOLIDARNO S PETRINJOM & SMŽ
Poziv na broj: 01-2021
SWIFT SWIFT/BIC: ESBCHR22 

Na Facebooku je otvoreno već nekoliko grupa za sve koji traže i nude pomoć, a pokrivaju područje gotovo cijele zemlje. Tako su nastale grupe poput Dubrovnik za Petrinju i Sisak te Pomoć Petrinji Splitsko dalmatinska županija.

Facebook stranica Geekovi za Petrinju i Sisak prilagodila je svoje objave novonastaloj situaciji.Vladin žiro račun za donacije nastradalom području


Vlada je otvorila službeni račun Državne riznice za pomoć, objavio je premijer Andrej Plenković na twitteru. Na račun državnog proračuna primaju se financijske donacije namijenjene sanaciji šteta u Sisaško-moslavačkoj županiji te drugim  područjima pogođenim  razornim potresima.

Broj računa: HR12 1001 0051 8630 0016 0
Državni proračun Republike Hrvatske
s pozivom na broj odobrenja 5444-OIB uplatitelja.

Earthquake relief:

Account nuber: HR12 1001 0051 8630 0016 0
Bank: Croatian National Bank, Trg hrvatskih velikana3, Zagreb 10000, Croatia
Bic (swift) code: NBHRHR2XXXX
Beneficiary: Republic of Croatia - Ministry of Fiance, Katanciceva 5, 10000 Zagreb, Croatia
Remittance info - Remarks: Earthquakes aid  


hrt/HIC.hr
foto: arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre