HIC samo najbolje iz Hrvatskezlatnici i srebrnjaci


Atena extra djevičansko maslinovo ulje11.veljače 2021.
SA DANAŠNJE SJEDNICE VLADE
Od 15.veljače ugostitelji će prodavati kavu, čaj i piće za van

Andrej Plenković


Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku o djelomičnom popuštanju epidemioloških mjera. Od 15.veljače ugostitelji će moći prodavati kavu, čaj i piće za van.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade istaknuo je vezano za epidemiju da se trend pada broja novozaraženih i pada broja umrlih nastavlja te dodao da su to potvrdili brojevi i ovoga tjedna.

- Danas smo treći po redu u EU-u po tjednom prosjeku broja potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika. Imamo peti najveći dvotjedni pad broja preminulih. Još smo u zimskim mjesecima i najavljen je vrlo snažan val hladnoće, a detektiran je i britanski soj virusa. Brojne zemlje EU-a produljuju ili pooštravaju mjere, rekao je Plenković te dodao da se do kraja ožujka mogu očekivati veće količine cjepiva. Dosad smo dobili oko 150.000 doza, a do kraja ožujka očekuje se do 600.000 i uslijedit će masovnije cijepljenje građana, rekao je.


Plenković: Nema razloga da se stariji od 65 godina ne cijepe AstraZenecinim cjepivom

Premijer Plenković rekao je da se jutros razgovaralo s Maticom umirovljenika Hrvatske, sindikatima umirovljenika, Hrvatskom strankom umirovljenika. Poručio je javnosti, osobito građanima starije dobi, da su sva tri cjepiva - i Pfizerovo, i Modernino, i AstraZenecino - 100% učinkovita protiv smrtnih ishoda, protiv situacija na respiratoru i težih simptoma. Prema informacijama koje ima Vlada, kazao je, nema razloga da sugrađani stariji od 65 godina ne prime cjepivo AstraZenece.

- Smatramo u ovim okolnostima da što veći broj ljudi koji su zdravstveno ugroženi, krhkoga zdravlja, starije dobi, kojima koronavirus može u kraćem roku nanijeti veću zdravstvenu štetu - treba biti procijepljen, naglasio je Plenković.

Poručio je da će dodatne studije i ispitivanja potvrditi da je i AstraZenecino cjepivo jednako učinkovito u smanjivanju broja preminulih u Hrvatskoj.


Ublažavanje mjera u četiri područja

- Što se tiče mjera ograničenja, nakon analiza, razgovora među članovima Vlade, sa Stožerom i Znanstvenim savjetom odlučeno je da se donese nekoliko odluka koje će biti signal o popuštanju mjera uz veliku dozu opreza. Dakle, nema mjesta pretjeranom popuštanju i nema prestanka odgovornog ponašanja svih građana, rekao je Plenković.

- Želimo poslati nekoliko poruka, a mjere popuštanja se odnose na ugostitelje koji pružaju uslugu priprema i usluživanja jela, pića, napitaka, jela i slastica. Njima se omogućuje pružanje usluge kave za van i time omogućujemo njihovu poslovnu aktivnost. Mjere i naknade koje dobivaju će im vrijediti za cijeli mjesec. Drugo je da se omogući otvaranje teretana i fitness-centara uz pridržavanje epidemioloških mjera, što je dobro zbog fizičke aktivnosti. Treće je da se omogući djeci nastava u školama stranih jezika fizički, tako da najmlađi mogu uz redovite aktivnosti fizički ići u izvankurikularne aktivnosti. I zadnje je da se omogući otvaranje kladionica, automat-klubova i casina, uz ograničenje vezano za konzumaciju pića, što će Stožer sutra na konferenciji za novinare propisati, rekao je Plenković.

Premijer je najavio da će se i dalje pratiti situacija, a iduće "prolazno vrijeme" za odluku o epidemiološkim mjerama je 1. ožujka.

Ekonomske prognoze za Hrvatsku ohrabrujuće

Plenković je govorio i o prognozama Europske komisije u 2021. koja očekuje rast hrvatskog BDP-a za 5,3%, a nakon toga i o sastanku Kina+17 s vođama središnje i istočne Europe na kojoj je sudjelovao i kineski predsjednik Xi Jinping, prije nekoliko dana.

- Ekonomske prognoze nam se čine jako važne i bitne u kontekstu mjera i ograničenja. Procjena rasta na razini EU-a je poboljšana s -7,4% na - 6,3%, dakle podignuta za 1,1 postotni bod, a za Hrvatsku procjena rasta za Hrvatsku je poboljšana za 0,7 postotnih bodova, s -9,6% na -8,9%. Na to je utjecao treći kvartal, kvartal u kojem smo pravovremenim otvaranjem osigurali dobro turističku sezonu. Važno je i da se po procjeni Europske komisije u 2021. EU bi trebala rasti 3,7% (ranije predviđeno 4,1%), a Hrvatska bi trebala prema njihovim procjenama rasti 5,3% i svrstava nas se uz Francusku i Španjolsku među države članice koje očekuje najveći rast u 2021. godini. Također se očekuje rast u 2022. u Hrvatskoj od 4,6%, a Unija 3,9%, rekao je Plenković te dodao kako je to ohrabrujuće.

Medved: Prioritet osiguravanje smještaja stanovništva na potresom pogođenom području

Ministar Tomo Medved govorio je o aktivnostima Stožera za obnovu potresom pogođenih područja. Rekao je kako se radi na osiguravanju smještaja za sve koji to trebaju te je rekao kako je dosad postavljeno ukupno 1377 kontejnera i mobilnih kućica, a samo ovaj tjedan 204 kontejnera. Na struju je priključeno 1355 smještajnih objekata, Dolazi još 391 kontejner. Pristupilo se organiziranju mobilnih timopva stručnjaka koji će stanovništvu u potresom pogođenim područjima pomagati u prikupljanju dokumentacije i pripremanju zahtjeva za obnovu i priprema se i mobilni ured, rekao je Medved.

Gradovi su predložili uklanjanje 39 objekata koji ugrožavaju sigurnost građana. Šest tvrtki je angažirano za uklanjanje urušenih javnih i privatnih objekata. Sisku, Petrinji i Glini država je dodijelila zemljišta koja će služiti za prikupljanje i odlaganje otpada građevinskog materijala.

- Na terenu su strušnjaci s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta koji prate pojavu otvora u tlu, odnosno urušnih vrtača na području općine Donji Kukuruzari, kojih je više od 90. U tijeku je analiza tla na području Mečenčani-Borojevići kako bi se omogućilo sigurno kretanje stanovništva, izvijestio je Medved dodajući kako je poljoprivrednicima s tog područja osigurana novčana potpora, a Stožer će im osigurati hranu u zamjenu za uskraćenju proizvodnju.

Do sada je pregledano 28.720 objekata koji su oštećeni u potresu, njih 3537 ima oznaku crveno, a 6224 objekta su sa oznakom žuto, izvijestio je Medved.


Hrvatski šah, set

 

Beroš: Silazan trend novooboljelih, smanjen broj kreveta u KB Dubrava

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je kako je u svijetu preko 108 milijuna oboljelih od Covida-19, a broj umrlih preko  2,366.000.

- U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata  zabilježeno 376 novozaraženih koronavirusom. Udio novozaraženih u broju testiranih je 5,93%, u bolnici na lijčenju je 1029 pacijenata, od kojih 88 na respiratoru. Bilježimo silazan trend primanja novooboljelih u KB Dubrava pa je stoga smanjen broj kreveta, kao i broj osoblja koji se vraćaju u matične zdravstvene ustavnove, rekao je Beroš.HRT/ HIC.hr
foto:arhiv


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre