HIC
HIC-aktualno

zlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 

 

19.ožujka 2021.
ČLAN SVJETSKE ORGANIZACIJE VELIKIH TORNJEVA
Vukovarski vodotoranj u prestižnom društvu svjetskih tornjeva

Vukovarski vodotoranjVukovarski vodotoranj se našao u prestižnom društvu svjetskih tornjeva
. U tom su društvu i toranj Burj Khalifa iz Dubaija visok 828 metara, kao i berlinski televizijski toranj. Vukovarski je sa svojih nešto više od 50 metara zapravo najniži član Svjteske organizacije velikih tornjeva , no visina u ovom slučaju i nije ključna.

Svjetska organizacija za velike tornjeve osnovana je 1989. godine i broji preko 50 međunarodnih članova, okuplja tornjeve diljem svijeta te slavi zadivljujuće arhitektonske i inženjerske podvige. Tornjevi su otvoreni za posjetitelje, dakle imaju turističku funkciju, no moraju imati i priču, određenu povijesnu vrijednost ili nešto drugo zbog čega su značajni. To prestižno društvo Vodotoranj iz Vukovara zaslužio je svojom ratnom prićom kao simbol zajedništva, otpora i žrtve.

Vodotoranj u Vukovaru udovoljio je tim uvjetima, u srijedu 17.ožujka je stigao i službeni certifikat, a njegova je fotografija postavljena na internetske stranice organizacije uz još 49 drugih tornjeva, uz koju stoji da se radi o važnom simbolu Domovinskog rata u Hrvatskoj, koji je pogođen sa 640 projektila, no obnovljen je i danas predstavlja važno memorijalno odredište.

Da je tako govore i brojke, u tri mjeseca kroz obnovljeni Vodotoranj prošlo je oko 15.000 posjetitelja, uprihodovano je milijun kuna, i sve to u okolnostima kada je broj posjetitelja ograničen. Članstvo ipak donosi i određene obveze jer godišnja članarina iznosi 2000 dolara, no u Vukovaru ističu da će ulazak u ovako prestižan klub gradu dati dodatan vjetar u leđa i osigurati promociju i daleko izvan hrvatskih, ali i europskih granica. 


O Vodotornju u Vukovaru

 

Vukovarski vodotoranj izgrađen je 1968. godine, kao zamjena za dotadašnji vodotoranj u središtu grada (pokraj Hotela Dunav, na današnjem Trgu Republike Hrvatske), koji nije bio dovoljnog kapaciteta za sve veće potrebe grada koji se širio. Visok je nešto više od 50 metara, a izgradila ga je zagrebačka tvrtka Hidrotehna prema projektu tvrtke Plan u tadašnjem gradskom perivoju i izletištu tzv. "Najpar-bašći", na ulazu u vukovarsko gradsko naselje Mitnicu.Projektant vodotornja je dipl.ing. Matej Meštrić. U to vrijeme, s kapacitetom rezervoara od 2200 kubnih metara, bio je među najvećim građevinama te vrste u Europi.Na vrhu bio je restoran-vidikovac, kavana "Vodotoranj",iz kojega se vidio Vukovar, Dunav i okolica. Restoran je 1970. godine zatvoren.

Tijekom Domovinskog rata 1991. godine u bitci za Vukovar srpski agresor je toranj teško oštetio. Bio je pogođen s više od 600 neprijateljskih projektila i postao je simbol stradanja i otpora toga grada.Tijekom opsade grada, tada 23-godišnji, Ivica Ivanika iz Mitnice prvi je na vodotoranj a onda uvijek i iznova pod granatama stavljao hrvatsku zastavu a kasnije mu se pridružio Hrvoje Džalto.


Obnova Vodotornja


Nakon troipolgodišnje obnove, vukovarski Vodotoranj svečano je otvoren 30.listopada 2020.godine.
Radovi na obnovi Vodotornja započeli su u svibnju 2017. godine. Inicijativu o obnovi Vodotornja dao je pokojni predsjednik Franjo tuđman 1997.godine. Obnovom se namjeravala pozabaviti Vlada premijera Zorana Milanovića te je ta građevina iz vlasništva grada Vukovara prešla pod nadležnosti Ministarstva branitelja, odnosno Javne ustave Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar. Međutim, s dolaskom na vlast Andreja Plenkovića i inicijativom gradonačelnika Ivana Penave Vodotoranj je izdvojen iz Memorijalnog centra i došao je ponovno pod upravu gradskih vlasti koje su 2017. pokrenule njegovu obnovu.

Obnova Vodotornja je na kraju koštala 46 milijuna kuna od kojih je kroz donacije prikupljeno 39 milijuna kuna. Posjet obnovljenom i preuređenom Vodotornju oko kojega se nalazi memorijalno područje, započinje memorijalnim stubama kojima se penje do memorijalne sobe iz koje se memorijalnom stazom uspinje do vidikovca, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost. Na vidikovcu, pokraj jarbola s hrvatskim državnim stijegom postavljene su stope pokojnih vukovarskih branitelja s Mitnice Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte koji su podizali zastavu na Vodotornju svaki put kada bi ona za vrijeme napada na Vukovar bila srušena.

Na Vodotornju vidljive ratne rane

Na Vodotornju se nalazi čak 640 vidljivih ratnih rana, ali unatoč silini napada i svakodnevnog granatiranja srpskih i JNA snaga, vukovarski Vodotoranj ‘odbio se srušiti’. Projekt obnove izradili su arhitekti zagrebačke „Radionice arhitekture”, a u akciju prikupljanja donatorskih sredstava za obnovu uključilo se više od 7.000 Hrvata iz iseljeništva, građani Hrvatske te brojni hrvatski gradovi, općine, županije i tvrtke. Na sjednici u Vukovaru 2016. godine hrvatska Vlada osigurala je za obnovu Vodotornja 18,5 milijuna kuna.

Svoja vrata za posjet građanima obnovljeni Vodotoranj je otvorio 31. listopada .

Vukovarski vodotoranj je postao član Svjetska organizacija za velike tornjeve 17. ožujka 2021.

HIC.hr
foto:
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre