HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
poklon paketi

pokon paketi

18.siječnja 2020.
ZAGREB
Kip kumice Barice ikona je zagrebačke tržnice Dolac

baka Barica ikona zagrebačkog Dolca

Kip kumice Barica na zagrebačkm Dolacu svakodnevno dočekuje i ispraća posjetitelje i simbol je te najpoznatije zagrebačke tržnice.

Skulptura je na to mjesto postavljena 2006. i djelo je akademskog kipara Josipa Gračana. Napravio ju je u čast svim kumicama koje prodaju na Dolcu. Kada je skulptura postavljana, Zagrepčani su joj odabrali ime "Barica". Kumice su žene koje na tržnici prodaju vlastito voće i povrće koje uzgajaju ili domaći sir i vrhnje koje same rade.


Baka Đurđica (Barica) Janušić

kumica Đurđica na zagrebačkom Dolcu

 Ja sam tu 58 godina i prva sam kumica Dolca. To sam ja. Onaj kip i sve je po meni rađeno, govori nam Đurđica Janušić, poznatija kao kumica "Barica", model za kip.

Baka Đurđica je kumica s najdužim stažem na zagrebačkom Dolcu. Dodijeljena joj je Medalja Grada Zagreba. Poznaje ju cijeli grad. Svoje proizvode od 1962.godine nudi na istom štandu kao i danas. Šesta klupa od katedrale je njezina. Na tržnici je svaki dan. Vaga, grah, češnjak - bez toga ne može.
Na Dolac dolazi već 58 godine, a jedini dan odmora je nedjelja.
Raditi je počela još u 6. razredu nakon smrti oca.Nekad je ipak bilo bolje, kaže, no moderni trgovački centri uništili su prodaju. Danas se traži samo jeftinije, bez obzira na kvalitetu. Kumica Đurđica bila je model za kip kumice Barice. Odabrali su je zbog njezinog staža na Dolcu. Iako najprije nije bila oduševljena, naposljetku je pristala.

Recept za dobru komunikaciju i prodaju je jednostavan, poručuje najkumica: Ja sam vam uvijek dobre volje, volim se šaliti i smijati i svašta pričati, ja sam tak rođena. Nisam nikad baš nabrijana kak su neki, ja se uvijek volim šaliti. Ako ste u blizini Dolca, obavezno posjetite Đurđicu i našalite se s njom.

Ipak - kip baš ne liči na nju. Uz smijeh kaže: ja imam dugi nos, ona kratki. Uz kupce koji godinama dolaze kod nje upoznala je i mnoge poznate ličnosti poput primjerice Margaret Thatcher.
Uz kupce koji godinama dolaze kod nje upoznala je i mnoge poznate ličnosti poput Margaret Thatcher. Uvijek je vedra, dobre volje i nasmijana. Ako još niste, svakako posjetite Dolac i gospođu Đurđicu.Priznanje kumicama

Kumice su dobile svoje mjesto među hrvatskim velikanima zahvaljujući ideji novinarke HRT-a Branki Šeparović. Kaže da je željela kumicama vratiti nekadašnji sjaj.

- Pozadina svega toga je da su kumice zapravo jedna svjetska i europska vrijednost, taj pojam žene koja zna napraviti sve moguće vrste hrane s jedne strane, a s druge, onda tako lijepo obući u svoju nošnju i donijeti na plac, to je apsolutno svjetski raritet, rekla je Šeparović 2006. prilikom otvorenja spomenika.

Tržnica Dolac je tijekom godina mijenjala lokacije, a na današnjoj, između Trga bana Jelačića, Kaptola i Gornjeg grada, nalazi se od 1930. godine. Dolcem dnevno prođe oko 6.000 građana, a subotom se taj broj penje do 20.000.
torbe tkanica
hrt.hr/HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre