HIC grbovi-500-100
zagreb-vijestizlatnici i srebrnjaci

 

 

23.listopada 2020.
PANDEMIJA KORONAVIRUS
KBC Dubrava u Zagrebu postaje Covid bolnica

KBC Dubrava, Covid bolnica


U jutarnjim satima u četvrtak zatvoren je hitni prijam Kliničke bolnice u Dubravi. Ova bolnica postaje bolnica za COVID pacijente.
Hitni pacijenti preusmjeravaju se u druge zagrebačke bolnice, a djelatnici se skrbe samo za COVID pozitivne bolesnike. Novooboljeli već pristižu u tu bolnicu, zZa njih je spremno 110 kreveta.

Svi dajemo maksimum od sebe. I preko maksimuma. S druge strane iz vanjskog svijeta imamo vrlo loš 'feedback'. Ljudi žive kao da se ništa ne dešava. Ovdje je ratno stanje, a vani je sloboda, rekal je za HRT pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KB-a Dubrava Sanja Piškor.Sloboda je mnoge pacijente skupo stajala

- Tu dolaze pacijenti sa simptomima povišene temperature, osjećajem opće slabosti. Činjenica je da dolaze na svojim nogama. Obzirom da nam je svaki pacijent bitan, trudimo se pratiti što se dalje po prijamu dešava. Na žalost, primijetili smo u posljednja dva, tri tjedna jako brzi urušaj - koronavirus stvarno nije igra, nije zavjera, nije zezancija, upozorava glavna sestra Hitne interne Darinka Kušan.

Na hitnom prijmu bolnice u Dubravi dvije su operacijske sale za COVID pozitivne bolesnike preko puta, na samo nekoliko koraka predviđena je soba za buđenje, koja se vrlo lako, kako kažu, može prenamijeniti i u jedinicu intenzivnog liječenja. Vremena za predah nema. Marko Facković, medicinski tehničar kaže kako su dobili na raspolaganje više mjesta i bolju opremu.


Kute zamijenjene COVID odijelima

- U zaštitnoj opremi je zaista teško raditi. Četiri sata ste vezani u istom odijelu, nema odlaska na toalet, nema pijenja tekućine, nema jela. Vruće je, ali da se izdržati. Radi se po principu 4 sata rada - 4 sata odmora. Ako su građani doma i mi ćemo biti doma i nećemo imati puno pacijenata. Ali, spremni smo za najteže slučajeve, poručuje medicinski tehničar Alexander Gruzinov.


hrvatski šah, komplet


Koordinator bolničkog liječenja zaraženih koronavirusom u KB-u Dubrava Ivica Lukšić izjavio je jutros da se u toj bolnici trenutačno liječe 164 pacijenta pozitivna na koronavirus te da će tijekom dana na prostor hitne službe biti prošireni kapaciteti za liječenje tih bolesnika na 270 kreveta. Svi hitni pacijenti koji nisu COVID pozitivni, bit će preusmjeravani u druge zagrebačke bolnice. Što se tiče ostalih pacijenta, u KB-u Dubrava će i dalje raditi dio polikliničke djelatnosti te obavljati dio tzv. hladnih operativnih zahvata. 

- U KB-u Dubrava su trenutačno 164 bolesnika, a u četvrtak je predviđeno povečanje kapacitet na 270 kreveta. To bi trebalo biti dovoljno da osiguramo zbrinjavanje bolesnika, no važno je upozoriti da se svi zajedno kao društvo moramo uozbiljiti i držati preporučenih mjera kako bi se smanjio broj novozaraženih jer nastavi li se ovakav trend, ni ovih 270 kreveta neće biti ubrzo dostatno, rekao je Lukšić.hrt/ hic.hr
foto:hrtCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre