HIC kugluice za bor
zagreb-vijestizlatnici i srebrnjaci

 

 

10.prosinca 2020.
NAKON GODINU DANA GRADNJE
U Zagrebu svečano otvoren Spomenik domovini


Spomenik domovini u Zagrebu


Spomenik domovini, u čiju je izgradnju utrošeno 34,7 milijuna kuna, svečano je otvoren danas a uz nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavnika državnih vlasti i drugih uzvanika.

Uoči otvorenja Spomenika domovini Bandić je trebao položiti vijence na spomeniku Franji Tuđmanu koji se nalazi s druge strane Vukovarske ulice, no došlo je do nesporazuma. Izaslanstvo grada čekalo je Bandića kod spomenika Tuđmanu u Vukovarskoj pa su se iznenadili kad im je iz protokola javljeno da
je gradonačelnik na Mirogoju i tamo polaže vijence na grob Franji Tuđmanu, čija se godišnjica smrti danas obilježava.

Izaslanstvo se potom brže-bolje uputilo na Mirogoj, dok je spomenik Tuđmanu u Vukovarskoj zasad ostao bez vijenaca. 

Kasnije se nesporazum očito razriješio te je oko 9:15 počela svečanost otvorenja.  Svečanost je započela izvedbom "Lijepe naše", a nakon toga pjesmom "Croatio, iz duše te ljubim".

hrvatski šah, komplet

"Ćaća gleda ovo djelo, a djelo gleda ćaću. Nismo mogli bolje mjesto izabrati. Hvala ti, Neno (Nenad Fabijanić, autor idejnog rješenja, op. a.) za ovu stinu. Ja sam rođen na stini i znam što to znači. Ona će ovdje vječno stajati. Ovaj spomenik svjedočit će o našem identitetu u Hrvatskoj i izvan nje. Hvala svima onima koji su svoje živote ugradili u Hrvatsku", rekao je Bandić na otvorenju.  


Izgradnja Spomenika domovini trajala je nešto više od jedne godine, počela je 23. rujna 2019. godine kada je postavljen kamen temeljac na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Autor idejnog rješenja za spomenik je arhitekt Nenad Fabijanić.

Spomenik je smješten između Gradskog poglavarstva i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u neposrednoj blizini zgrade poglavarstva Grada Zagreba.

Na svečanost su došli ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, kardinal Josip Bozanić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.dnevnik.hr /HIC.hr
foto:N1Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre