HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
zagreb-vijestizlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 

 

03.veljače 2021.
NEZADOVOLJNI COVID MJERAMA
Na centralnom zagrebačkom trgu mirni prosvjed poduzetnika

prosvjed poduzetnika na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Udruga Glas poduzetnika zbog neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika, organizirala je mirni prosvjed na glavnom zagrebačkom Jelačićevom trgu pod sloganom  "Dosta je" i "Zašto Hrvatska?". Organiozatori poručuju vrijeme je da se čuje glas naroda, glas razuma i glas poduzetnika.

Na prosvjedu se okupilo nekoliko tisuća ljudi.
U prosvjedu sudjeluju poduzetnici i građani iz cijele Hrvatske te je, kako je na konferenciji za novinare rekao izvršni direktor UGP-a Dražen Oreščanin, stiglo nekoliko autobusa iz Dalmacije, s Kvarnera, iz Bjelovara, Varaždina, Vinkovaca itd.

Ugostitelji s Trga prosvjednicima su na pladnjevima iznijeli "kave za van" pa su se neki poslužili, uz komentar kako ipak nikakve kave, pa ni otvorenih restoranima, neće pomoći da bez potpora i pravednih vladinih mjera i prežive ovu godinu.

Prestanak diskriminatornih mjera, redovito isplaćivanje naknada za zaposlene, ukidanje parafiskalnih nameta i obveznih članarina te odlazak ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, zahtjevi su s prosvjeda u organizaciji Udruge Glas poduzetnika (UGP), koji je u tijeku na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, piše Jutarnji.

Tri su glavna razloga zašto smo organizirali današnju akciju usmjerenu na komentiranje gospodarskih mjera, rekao Oreščanin.

- Prvi je taj što smatramo da su mjere diskriminatorne prema ugostiteljstvu i fitness centrima.
- Drugo, tražimo pravilno obeštećenje za djelatnosti koje su pogođene padom prihoda, a nisu formalno zatvorene. To su putničke agencije, event industrija, povremeni prijevoz i turistički vodiči.
- Treće, smatramo da bi država trebala biti puno redovitija u podmirivanju sredstava koje je osigurala za minimalne plaće zaposlenika. Ono što je država osigurala je pomoć zaposlenima da ne postanu nezaposleni, ono u čemu država nije dobra je pomoć poduzetnicima kroz nadoknadu štete i osiguravanje kreditnih linija za likvidnost, rekao je.

- Pozvali smo sve zainteresirane da putem live-streama kažu što misle o mjerama i kako su one utjecale na njih i njihove obitelji, dodao je.


Berislav Maršalek, član Upravnog odbora Glasa poduzetnika i među ostalim koordinator Odbora za evente Glasa poduzetnika rekao je
- Okupili smo se tu da pošaljemo poruku da su poduzetnici na rubu propasti. Trenutne mjere nisu adekvatne. Približava se trenutak kad će tisuće firmi propast. Ja predstavljam jednu industriju o kojoj se malo priča. Ima nas 15.000. Nismo dobili niti jednu kunu pomoći. Apeliramo na stožer da hitno donesu plan za proljeće i ljeto i daju nema nekakvu informaciju. O nama ovisi velik dio turizma. Očekujemo jasan plan rada i otvaranja, poručio je.Marin Medak bivši predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja rekao je.
- Ja prvi ne želim živjeti u državi gdje se netko boji reći da želi raditi. Biste li i vi tako postupili da su vam zabranili da radite? Moramo se zapitati koga i čega se bojimo, upitao je.

- Premijer kaže da je uplatio 9 milijardi kuna za obeštećenje, a mi smo u zadnjih 10 godina uplatili bilijun i 400 milijardi u državni proračun. Nije problem što smo mi zatvoreni, ali se to treba adekvtno platiti i obeštetiti, smatra.
- Žalosno je da moramo prosvjedovati da bi dobili nešto što nam pripada. Mi nismo građani trećeg reda, poručio je.

hrvatski šah, komplet


Predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas nije na prosvjedu jer je obolio od koronavirusa, ima tempertaturu, ali vjeruje u oporavak, rekao je Oreščanin.


HIC.hr
foto:Goran Mehkek /cropixCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre