HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
poklon paketi

pokon paketi

18.travnja 2020.
TRENUTAK ZA POVIJESTI
Uspješno odvojen oštećeni vrh sjevernog tornja na Zagrebačkoj katedrali

zagrebačka katedrala bez južnog tornjaU petak 17.travnja točno u 18 sati kontroliranom eksplozijom uspješno je od pšostolja odvojen vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale. Toranj je se u potresu koji je 22.ožujka pogodio Zagreb pomaknuo za 15 centimetara. Kratka, ali oštra eksplozija nije zvukom bila jača od pucnja Gričkog topa, ali je iza sebe ostavila gusti dim te mali požar koji je brzo stavljen pod kontrolu

Sve je počelo rano ujutro izvidima alpinista a završena je u 18 sati nizom malenih, kontroliranih eksplozija. Akcija odvajanja trajala je 10 sati. Veliku zadaću odradili su pritom dronovi preko kojih je vojska iz minute u minutu pratila stanje tornja nakon eksplozije i putem kojih su zapravo dali zeleno svjetlo da dizaličari krenu s podizanjem, odnosno spuštanjem vrha tornja.

Vrh tornja težak 25 tona nakon odvajanja dizalicom je spušten na tlo ispred katedrale.

Na isti dan 17. travnja obilježena je 94. godišnjica smrti arhitekta Hermanna Bolléa, koji je bio zaslužan za plan njezine cjelovite obnove nakon velikog potresa 1880. godine. Muzej za umjetnost i obrt
(MUP) podsjetio je na tu slučajnost na svom Facebooku, najavivši da će u idućim tjednima prirediti online sadržaj posvećen tom "graditelju hrvatske metropole" koji je ostavio neizbrisiv trag u izgradnji Zagreba
krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Dio sjevernog tornja Zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona, nakon odvajanja skinut je na plato ispred katedrale.Pristupilo se odvajanju jer je prijetila opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora. U zadnjem potresu srušen je vrh južnog tornja tako da je katedrala ostala bez oba tornja do trenutka kada će biti obnovljeni i vraćeni.Hranj: Uspješno provedena operacija


Pripadnici Hrvatske vojske sudjelovali su u uspješnom uklanjanju sjevernog tornja zagrebačke katedrale kojem je zbog posljedica potresa koji je pogodio Zagreb prijetilo urušavanje, priopćio je večeras MORH.

Zamolbu za pomoć Hrvatske vojske u uklanjanju dijela sjevernog tornja uputio je Odbor Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale, a u radove obnove bila su uključena četiri pripadnika Inženjerijske pukovnije i šest pripadnika Vojno obavještajne satnije.

Uz pripadnike HV-a, na sanaciji katedrale bili su angažirani i građevinski stručnjaci, arhitekti, statičari, alpinisti i profesori Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Admiral Hranj rekao je kako jeakcija pokazala kako ovako velik broj sudionika može koordinirano i u sinergiji u punom duhu koncepta domovinske sigurnosti izvršavati ovako zahtjevne operacije.
Priprema postupak odvajanja tornja


Načelnik Stožera inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske Miroslav Car je izjavio da su pripadnici Hrvatske vojske izvršili bušenje minskih mikro bušotina i punjenje s eksplozivom i uvezivanjem u mrežu. Nakon što izvođač radova zaveže veže gurtne sa sajlama, izvest će se detonacija. Naime, kontroliranom eksplozijom sjeverni toranj zagrebačke katedrale odvojen je između 72 i 73 reda tornja kako bi se dizalicom što lakše odvojio gornji dio tornja.

skidanje sjevernog tornja na Zagrebačkoj katedrali

Količine eksploziva su minimalne, više dana smo provodili ispitivanje što ovdje u krugu katedrale što na vojnom poligonu da bi dobili optimalne količine eksploziva - rekao je Car prije izvedbe postupka odvajanja tornja.

- Danas će sjeverniji toranj sigurno biti uklonjen iako nije jasno točno kada. Jutros je zapadni vjetar smetao alpinistima, sada je eksploziv spreman, djelatnici HV -a su obavili svoji dio posla, diže se velika dizalica i čim naoružanje bude kompletno, kreće se u akciju - objasnio je ranije Damir Foretić, glavni projektant obnove katedrale.

Kaže da samo spuštanje tornja bi trebalo trajati 15 -tak minuta, ostat će uspravan, pa je zbog toga pripremljen ležaj koji će ga prihvatiti i pridržati. DHMZ je poslao podatke kakav je vjetar na visini od 100 metara, prognoza je povoljna.
Što se tiče eksplozije, Foretić napominje da se radi o vrlo malim nabojima, veličine jedne "Dinamitke".

- Ne bi trebalo biti iznenađenja. Čut će se možda kao pucanj Gričkog topa - kaže.

Nakon jučerašnje odgode zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, danas bi se toranj trebao spustiti uz pomoć dizalice visoke 120 metara. Točno vrijeme operacije ovisi o vremenskim uvjetima odnosno vjetru, jer samo jedan jači udar vjetra može izazvati katastrofu. Riječ je o vrlo opasnom poslu, a stručnjaci imaju pravo na samo jedan pokušaj.

Policija će do završetka akcije ograničiti kretanje u radijusu od 120 metara oko katedrale. Već jučer je policija preko razglasa morala upozoravati građane da se moraju udaljiti, a danas će mjere biti još strože.

Najbolje bi bilo izbjegavati područje Kaptola, Dolca, Nove vesi, Langova trga, dijela Vlaške ulice i parka Ribnjak.ČESTITKE AKTERIMA AKCIJE

Plenković čestitao svima koji su uklanjali oštećeni dio tornja katedrale

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak je uputio čestitku svim pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, inženjerima i svima koji su sudjelovali u uklanjanju dijela oštećenog sjevernog tornja zagrebačke katedrale.

- Čestitam pripadnicima MORH-a i OSRH, inženjerima i svima koji su sudjelovali u uklanjanju dijela sjevernog tornja zagrebačke katedrale, kako bi spriječili njegovo urušavanje nakon potresa, napisao je Plenković na svom Twitteru.

Krstičević i Hranj čestitali na povijesnoj akciji skidanja oštećenog tornja katedrale

Ministar obrane Krstičević i načelnik Glavnoga stožera OS RH admiral Hranj čestitali su u petak svim sudionicima uspješno provedene povijesne akcije skidanja u potresu oštećenog sjevernoga tornja Zagrebačke katedrale, od HV-a, policije, alpinista do privatnih kompanija.

- Čestitke našim pripadnicima Hrvatske vojske na sjajno obavljenoj zahtjevnoj akciji uklanjanja sjevernoga tornja zagrebačke katedrale, a posebno Hrvatskoj kopnenoj vojsci (HKoV). Vi ste simbol snage, sposobnosti i ljubavi prema Domovini, poručio je potpredsjednik Vlade ministar Damir Krstičević, priopćilo je večeras Ministarstvo obrane (MORH).

Admiral Hranj istaknuo je kako je današnja akcija pokazala da ovako velik broj sudionika može koordinirano i u sinergiji u punom duhu koncepta domovinske sigurnosti izvršavati ovako zahtjevne operacije.

- Operacija je bila zahtjevna i složena i svi su pokazali da su u potpunosti osposobljeni za svoj dio zadaće, dodao je admiral Hranj.

Rekao je kako su važnu ulogu u akciji imali dronovi HV-a koji su, prateći cijelu akciju, omogućili kontrolirano podizanje i nakon toga spuštanje sjevernog katedralnog tornja.pogledajte galeriju slika koju je priredio jutarnji list

hrt.hr/HIC.hr
foto:HIC/CROPIX

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre