HIC grbovi-500-100
zagreb-vijestizlatnici i srebrnjaci

 

 

21.listopada 2020.
RAD U UVJETIMA PANDEMIJE KORONAVIRUSA
Zagrebački gradonačelnik usvojio zahtijev ugostitelja

zagrebački konobari

- Dobili smo sve što smo tražili, rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Marin Medak nakon sastanka s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Gradonačelnik je već predložio gospodarske mjere pomoći, ali je udovoljio i novim zahtjevima ugostitelja.

U Zagrebu oko 13 tisuća obrtnika i 4800 ugostitelja zapošljava više od 50 tisuća ljudi, čijim radnim mjestima prijeti pandemija. Predstavnici ugostitelja sastali su se s gradonačelnikom Milanom Bandićem, od kojeg su zatražili dodatne mjere za ublažavanje posljedica pandemije. Oslobađanje od plaćanja zakupnine, mjesečne naknade i poreza na potrošnju, umanjivanje komunalnih naknada za 30% i formiranje drive-in zona za preuzimanje hrane na otvorenom, mjere su koje treba izglasati Gradska skupština. 

- Nikad teže nam nije bilo u našoj ugostiteljskoj karijeri. Gospodarstvo je ionako bilo u problemima prije korone. Dolaskom korone mi ugostitelji smo na koljenima, rekao je jutros za Hrvatski radio gradski ugostitelj Dražen Biljan.

Svjesni su toga, kažu, i u Gradu pa su im izašli ususret. Gradonačelnik je predložio da ugostitelji ne plaćaju najam, da im se smanji komunalna naknada za 30 posto te da se oslobode plaćanja naknada za korištenje javnih površina, a nakon sastanka s predstavnicima ugostiteljima prihvatio je i još nekoliko zahtjeva

- Mi smo došli tražiti još da se ukine porez na potrošnju u narednom periodu. Tražili smo još da se dozvoli da se na terase postave određeni pultovi tako da na njima možemo pripremati određena jela tako da gosti, koji ne žele, ne moraju ulaziti u objekt, kaže Marin Medak.

hrvatski šah, kompletTako bi i ugostitelji svoj parking mogli koristiti kao drive in, a trebalo bi im se omogućiti i jednostavnije zatvaranje terasa. Medak je predložio i da oni organiziraju Advent.

- Da samo ugostitelji, po određenom koeficjentu, mogu doći do kućica. Primjerice, po broju zaposlenih, po prometu koji inače imaju, a i po samoj lokaciji, ističe.

Prihvaćanje zahtjeva znači i financijski udarac na Grad, pa se postavlja pitanje što će biti s proračunom.

- Proračun pune upravo poduzetnici, obrti, ugostitelji i druge djelatnosti. S obzirom da sada govorimo o sada jako ugroženoj skupini kroz epidemiološke mjere koje su donešene, da bismo mi mogli osigurati prihode u proračunu u budućnosti moramo ih održati na životu, pomoći im da opstanu, da zadrže radna mjesta kako bi u budućnosti mogli plaćati  poreze, naknade, zakupe - odgovorila je resorna pročelnica Mirka Jozić.

Predložene gospodarske mjere bi bile na snazi do kraja godine, a mogle bi se i produžiti. Sve, dakako, treba podržati gradska skupština.


hrt/ hic.hr
foto: zagrteb.infoCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre