HIC grbovi-500-100UNIKATNI POKLONI

pokon paketi


24.ožujka 2020.
DVA DANA NAKON VELIKOG POTRESA
Zagrepčani i dalje oasjećaju podrhrtavanja tla


ZG-potres

Zagreb se oporavlja od prekjučerašnjeg jakog potresa, ali Zagrepčani i dalje osjećaju učestala podrhtavanja tla slabijeg intenziteta. Od prvog potresa magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru, koji je pogodio Zagreb i širu okolicu u nedjelju 22. ožujka ujutro u 6.24 sati, do ponoći u ponedjeljak
hrvatska Seizmološka služba zabilježila je ukupno 74 podrhtavanja tla, vidljivo je iz grafikona objavljenih na službenom Twitter profilu.

Većina potresa, njih 42, bili su magnitude do 2 stupnja po Richteru. Još 23 zabilježena podrhtavanja tla bila su u rasponu od 2 do 3 stupnja, šest potresa je bilo magnitude od 3 do 4 stupnja, jedan je bio na granici od pet, a onaj prvi i najrazorniji je bio 5,5 stupnjeva.

Posljednji potres koji su osjetili građani Zagreba i okolice dogodio se u ponedjeljak u 20.49 sati. Bio je magnitude 2,7 stupnjeva prema Richteru s epicentrom nedaleko Markuševca, gdje je intenzitet bio 3 do 4 stupnja Mercallijeve ljestvice.


Zagreb je na trusnom području
Zagreb je na trusnom području i to znamo već stotinama godina, ali razmak između aktivnosti je dosta velik, rekao je za HRT4 umirovljeni profesor geologije Tihomir Marjanac.

- Nalazimo se na području koje je tektonski aktivno, a to znači da se tektonska ploča na kojoj se nalazimo i dalje kreće, ona će se kretati još milijunima godina, rekao je.

- Njihov povratni period je dosta velik pa živimo desetljećima u miru dok se ovakav potres ne dogodi, objasnio je.

Potresi se ne mogu predviđati, oni su jedina nepogoda koja se ne može predvidjeti.

- Možemo ih očekivati, ali ne i reći kada će se dogoditi. Praćenjem smo ustanovili da se tako veliki potresi događaju jednom u sto godina, objasnio je.

- Seizmička aktivnost, kada jednom počne, neće stati u roku tjedna ili dva, ona će trajati možda još godinu ili dvije, što znači da se ne možemo opustiti. Možemo samo reći - dobro je da nije bilo gore, rekao je Marjanac.

Epicentar se selio, rekao je, na neobičan način. Stručnjaci ne znaju gdje je bio i kako se ponašao epicentar kad je bio potres 1880. godine.

- Ranije nismo imalo seizmograf, danas imamo instrumente kojima to možemo pratiti, rekao je.

Epicentri su se u ovogodišnjem potresu selili jer je to rub tektonskog bloka koji se okrenuo. Taj rub nije
cijeli, on na nekim mjestima puca pa izazove novi potres. Koliko će dugo trajati, ne možemo predvidjeti,
objasnio je. Epicentar zagrebačkog zemjotresa bio je Markuševecu.


Nedjeljni potres pratila je zvučna tutnjava

- To je posljedica oslobađanja seizmičke energije koja se u trenutku pucanja stijena oslobađa u cijelom spektru frekvencija i tako jedan dio doživimo kao zvuk, objasnio je.

- Seizmologija je ona struka gdje moramo dočekati jaki potres da bi ga onda analizirali, svaka tragedija i katastrofa nam je objekt za proučavanje i iz toga ćemo puno naučiti, zaključio je.

Imamo sigurno oko 30 teško oštećenih objekata,ističe Krešimir Kompesak predsjednik VGČ Podsljeme. Jučer smo obišli, statičari su jučer izašli na teren. Za sve one čiji su domovi oštećeni, osiguran je smještaj u Cvjetnom naselju. Mjesta ima, za sada je ondje 176 građana. Na terenu je 300-tinjak statičara koji procjenjuju stanje zgrada i kuća.

- Molim građane za strpljenje, to je velik posao, stručan posao, oni ne mogu od jednom sve napraviti ima oko 7 tisuća zahtjeva za pregledom, dosad su napravili oko 2 tisuće. Još nekoliko dana im treba da daju ocjenu što treba sve napraviti, kaže Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite i zamjenika načelnika Nacionalnog stožera.

Na procjenu čeka i Arheološki muzej. Zgrada, stalni postav, nijedan četvorni metar nije ostao pošteđen.

- Vjerujemo da nije toliko ugrožena zgrada tako da se možemo koncentrirati na primarnu domenu, na stalni postav i neprocjenjivo blago koje arheološki čuva u fundusu, smatra Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzej u Zagrebu.

Oštećena su i 63 objekta ustanova u sustavu znanosti i obrazovanja: 23 osnovne škole, 2 srednje škole, 20 visokih učilišta i 18 instituta.


hrt/HIC.hr
foto:cropixVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre