HIC grbovi-500-100UNIKATNI POKLONI

pokon paketi


02.travnja 2020.
SANIRANJE POSLJEDICA POTRESA
Zagrebački gradonačelnik: U sanaciji šteta svi građani se trebaju jednako tretirati

ZG-potres

Gradonačelnik, gradske službe i Grad Zagreb stoje iza svojih građana, rekao je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić navodeći stvari na kojima Zagreb inzistira i koje su, kako je rekao, preduvjet kvalitetne obnove nakon potresa. Bandić je najavio prijedlog Grada za obnovu te odbacio optužbu
državnog tajnika Željka Uhlira da ne želi sudjelovati u obnovi rekavši da ne samo da žele sudjelovati, nego i da je oni jedini mogu provesti.

- Ne želimo sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena, bez obzira bili izbori za tri mjeseca ili šest. Ovo nije Gunja. Mi u tome ne želimo sudjelovati. Želimo sudjelovati u zakonu koji je, prvo, životan, nema građana prvog i drugog reda. Svi građani se trebaju jednako tretirati, i oni pod Sljemenom i u Gornjem i Donjem gradu. To je prvo na čemu ćemo inzistirati, rekao je Bandić na konferenciji za medije.

Dodao je da zakon treba biti pravedan te provediv bez suspenzije bilo kojeg plana i ureda Grada Zagreba
ili bilo koje nabave.

- On mora biti transparentan. Zagreb u tome ne želi sudjelovati ako nije provediv i transparentan i ako jednako ne tretira sve one koji su pogođeni prirodnom nepogodom ili potresom. Utakmicu pred nama dobit će samo oni koji su razboriti, dosljedni, precizni, solidarni i zajedno. Nema lomljenja preko koljena, nema preglasavanja i nema "ako". Zakon mora biti životan, mora biti pravedan, mora biti provediv, građani moraju u tim uvjetima biti sigurni, svi objekti moraju imati statička unapređenja uz punu transparentnost, i ista pomoć za sve koji su pogođeni. Nema lomljenja preko koljena i sijenja iluzija. Sve ostalo odbijam s indignacijom. I ovo je prije svega zadaća Grada, Vlade i naših sugrađana. I možemo to jedino zajedno napraviti, rekao je Bandić.

Odgovarajući na pitanje novinara o Uhlirovoj optužbi da ne želi sudjelovati u obnovi Bandić je rekao da nitko neće obnoviti obiteljske kuće i stambene jedinice u Zagrebu bez Zagreba, ali uz "demokratske uzuse" koje je spomenuo.

- Tu nije Luka Vidović rješenje i ovi mađioničari. Tu nema mađioničara. To iziskuje mudrost, razboritost, preciznost, dosljednost, solidarnost i zajedništvo. Uvažavanje struke, jer improvizacija neće proći, rekao je Bandić.

- Ne samo da želimo sudjelovati u obnovi, nego mi jedini možemo obnoviti to i želimo obnoviti to. Uz
pomoć sviju koji su dobronamjerni, poručio je.

Bandić je rekao da je ovo dugoročan proces, supermaraton, te da ne zna čemu žurba. Dodao je da se
kuća radi od temelja, a ne od krova.

- I sad radi 50 ekipa u gradu. Radi onoliko koliko imamo, poručio je Bandić.

Rekao je da će građani obnoviti svoju imovinu, ali da država i grad maksimalno pomognu.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić pozvala je građane da se upišu u registar i ako
su pretrpjeli štetu manju od 60 posto kako bi u registru imali sve podatke. Naime, kako je dodala, državni proračun neće biti jedini izvor financija šteta, nego se nada da će se stvoriti financijski okvir i za štete manje od 60 posto, a ne treba odustajati čak ni ako je plaćeno osiguranje na oštećene objekte.

Odgovarajući na novinarsku opasku da je Državna revizija utvrdila nenamjensko trošenje novca Bandić je rekao da to nije točno i da stoji iza toga.

- Ja bih vas molio da se ne služite neistinama i lažima, rekao je Bandić.

Bandić je rekao da je Grad od 2007. do 2020. u Fond izravnanja izdvojio skoro 11 milijardi kuna ili 17
posto proračuna svake godine te da od toga nemaju ni kune.

Jozić je rekla da njezin ured ima stavku za elementarne nepogode te da su imali planiran milijun kuna računajući na mrazeve za poljoprivredu.

- Potresi se ne događaju svake godine i nemamo namjeru planirati pola milijarde ili milijardu kuna za potrebe potresa. Oni se ne rješavaju na taj način. Što se tiče proračunske zalihe, možete pogledati druge gradove u Hrvatskoj pa usporedite kako oni troše proračunske zalihe pa ćete vidjeti da nema apsolutno nikakve razlike, rekla je Jozić.


hrt/HIC.hr
foto:cropixVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre