HIC grbovi-500-100
zagreb-vijestizlatnici i srebrnjaci

 

 

03.ožujka 2021.
150 POZIVNICA ZA KOMEMORACIJU
Komemoracija u povodu preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

komemoracija milanu Bandiću u HNK-u


U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) danas s početkom u 11,00 sati održava se komemoracija u povodu iznenadne smrti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

Poslano je 150 pozivnica istaknutim osobama iz političkog, društvenog, sportskog, gospodarskog života Grada Zagreba, a doći će i gosti iz inozemstva. Kako bi i građani mogli pratiti komemoraciju, na zgradi HNK bit će postavljen videozid, a komemoracija će se moći pratiti i na HRT 4, kao i preko multimedijske platforme HRTi, na Youtube kanalu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici HRT Vijesti.

Na komemoraciji će govoriti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, dugogodišnji prijatelj pokojnog gradonačelnika Ratko Maričić te njegova zamjenica Jelena Pavičević Vukičević. U vladinom izaslanstvu neće biti premijera Andreja Plenkovića jer je na putu, bit će dva ministra.
Na komemoraciji neće biti ni predsjednika Milanovića , danas službeno boravi u Istri.

Cijeli program pratit će Zagrebačka filharmonija.

Pogreb u srijedu počinje u 12 sati. Prema želji supruge gospodina Bandića, bit će pokopan na početku mirogojskih Arkada. Iz Gradske uprave građanima je poslan apel da se pridržavaju epidemioloških mjera, a umjesto kupovanja cvijeća i vijenaca, da uplate novac Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti, čiji je zakladnik i upravitelj bio upravo gradonačelnik Bandić.
Srijeda dan žalosti u Zagrebu

U povodu iznenadne smrti gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića, koji je svojim dugogodišnjim nesebičnim radom na čelu Grada Zagreba trajno doprinio razvoju Grada i boljitku života svih građana Grada Zagreba, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević proglašava srijedu 3. ožujka 2021. Danom žalosti na području Grada Zagreba, priopćeno je iz Poglavarstva.

Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja i isticanjem crnih zastava na objektima u kojima su smještena gradska upravna tijela, Gradska skupština Grada Zagreba, tijela mjesne samouprave, trgovačka društva i ustanove kojima je Grad Zagreb vlasnik ili osnivač.

Na Dan žalosti neće se održavati priredbe zabavnog karaktera, a glazba koja će se emitirati na javnim mjestima trebala bi biti primjerena Danu žalosti. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost na području Grada Zagreba svoje programe trebale bi prilagoditi obilježavanju Dana žalosti. 

hrvatski šah, komplet

Oproštaj građana i političara

Otkada je objavljena vijest o smrti Milana Bandića građani, kolege, prijatelji i znanci upisuju se u knjige žalosti otvorene u zagrebačkoj Gradskoj upravi i Gradskoj skupštini u povodu smrti gradonačelnika Milana Bandića. Mnogi lampaši zapaljeni su ispred Gradskog poglavarstva, sjedišta Milan Bandić 365 stranke ali i na drugim mjestima.

U knjigu žalosti upisao se i premijer Andrej Plenković.
On je doprinosio razvoju grada, realizaciji brojnih projekata, imao je veliku životnu energiju, imao je entuzijazam, i ono što je ključno, radio za Zagreb svaki dan - kazao je Plenkopvić.

Od Milana Bandića oprostio se i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović.
Prisjećat ću ga se kao osobe čiji je život i politički angažman obilježila neiscrpna radna energija.

Od njega su se oprostili i politički protivnici u Gradskoj skupštini.

- Tek nakon nekog vremena moći će se proučavati što je učinio dobro, što je učinio loše – poručio je Renato Petek, nezavisni vijećnik u Gradskoj skupštini i kandidat za gradonačelnika Zagreba.

- Nakon toga bit će vrijeme za analizu kakav Zagreb ostaje nakon gradonačelnika Bandića – istaknuo je Matej Mišić, zastupnik u Gradskoj skupštini (SDP).

U knjigu žalosti upisali su se i veleposlanici Izraela, Rusije te Alžira.

- Nije slučajno to što je ruski predsjednik Putin Milanu Bandiću osobno uručio Visoki red prijateljstva za sve što je učinio – poručio je Andrej Nestrernenko, ruski veleposlanik u Hrvatskoj.

- Smatrao sam Milana Bandića osobnim prijateljem, kao i prijateljem Izraela. Židovska zajednica na njega je mogla računati u svakom trenutku – kazao je Ilan Mor, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj.

- Bio je izvanredan čovjek, neka počiva u miru – poručio je Mokhtar Amine Khelif, veleposlanik Alžira u Hrvatskoj.

Svijeće i u Bandićevim rodnim Grudama.

- Sa svakim je znao naći pokoju riječ, progovoriti, znao je puno podataka o svim obiteljima, mjestima u Hercegovini, znači, nije se izdigao u nekakve visine, ostao je mali čovjek – smatra Tomo Marić iz Gruda u BiH.

Za komemoraciju Milanu Bandiću zainteresiran je velik broj ljudi, kaže Jelena Pavičić Vukičević i dodaje:

- Nijedna zgrada u gradu Zagrebu, sukladno epidemiološkim mjerama, nije dovoljno velika da primi sve zainteresirane.

hrt.hr/ hic.hr
foto:grad ZagrebCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre