HIC samo najbolje iz Hrvatske
vijesti-regija

zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

11.veljače 2021.
OBIŠLA PODRUČJE GLINE I PETRINJE
Predsjednica RS-a Željka Cvijanović posjetila potresom pogođenu Banovinu


Željka Cvijanović

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović obišla je Banovinu i stanovnicima potresom porušenog područja poslala poruku da nisu sami.

Srpski entitet u BiH poslao je deset stambenih kontejnera prvih dana nakon potresa od 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca pogodio Baniju. "Šteta je velika. Potresla je i nas koji živimo u Republici Srpskoj, ne samo zato što smo imali potres nego zato što smo se solidarizirali sa stradalima", rekla je Cvijanović novinarima.
"Želim da se i Petrinja i Glina brzo oporave i da sve obitelji koje ovdje žive nastave normalno živjeti, a mi u RS-u smo tu za ono što bude potrebno", dodala je. Potpredsjednik hrvatske vlade Boris Milošević, koji je bio u pratnji Cvijanović, rekao je da "ako ima išta pozitivno u ovoj velikoj nesreći što je pogodila ovo područje je ta jedna solidarnost (...) gdje pomažemo svi svima bez gledanja tko je koje vjere ili nacije".

Oni će kao dobri susjedi pokazati solidarnost kao što su već pokazali" istaknuo je Milošević. Infrastrukturni projekti Milošević, Cvijanović i izaslanstvo razgovarali su još procesu izgradnje mosta kod Gradiške koji će spojiti Hrvatsku i BiH, a čiji se dovršetak izgradnje očekuje za godinu i pol, rekla je predsjednica RS-a. "Ostaje taj veliki, da kažem, poduhvat na hrvatskoj strani kada je u pitanju izgradnja pristupnih prometnica", navela je Cvijanović.

"Doživljavam taj projekt kao projekt koji treba olakšati našim građanima i gospodarstvu brzu komunikaciju, smanjenje troškova koje bi imali da putuju ili prelaze na nekom drugom mjestu, rasterećenje koje mi imamo i zagušenje u Gradišci", rekla je Cvijanović. Smatra to "zajedničkim poduhvatom kompanija RS-a i Hrvatske koje su pokazale sposobnost da na ovakvim velikim projektima rade usprkos koroni i svim izazovima koji su nas pratili".

Istaknula je i potrebu da se uđe u proces prekategorizacije mosta koji povezuje Novi Grad i Dvor. Dodala je da je "raduje što postoji volja" za rad na tom pitanju s obje strane. Prilikom posjeta Petrinji, Cvijanović je također zamolila hrvatske vlasti da "razmotre mogućnost premještanja odlagališta radioaktivnog otpada" koji se nalazi na pograničnom području Hrvatske i BiH.

Podsjetila je da je parlament RS-a podržao veto na pokušaj blokade gradnje Pelješkog mosta. "Time smo spriječili bilo kakvu politizaciju pitanja izgradnje Pelješkog mosta da pokažemo da je svaki infrastrukturni projekt koji je dobar za neku državu u našem okruženju dobar i za nas", rekla je Cvijanović.


vecernji.hr / HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre