HIC grbovi-500-100
zagreb-vijestizlatnici i srebrnjaci

 

 

15.listopada 2020.
TRANSPARENT NA ZAGREBAČKOM NEBODERU
Extinction Rebellion Zagreb transparentom upozorava na klimatske promjene

transparent, upozorenje na klimatske promjene

S nebodera na trgu bana Jelačića u Zagrebu Extinction Rebellion Zagreb izvjesio je transparent kojim upozorava javnost na hitnost klimatske krize te poziva na djelovanje.

U sklopu trotjednog europskog pokreta za klimatsku pravdu pod nazivom Climate Care Uprising, zagrebački Extinction Rebellion (XR) u srijedu 14.10. popodne izveo je akciju podizanja transparenta s riječima „klimatska kriza, djeluj odmah“ na Iličkom neboderu na glavnom gradskom trgu u Zagrebu. Aktivisti_kinje su izvele_i ovu akciju kao reakciju na nedostatak poduzetnosti po pitanju klimatskih promjena, ali i drugih kriza.


Početkom ove godine hrvatska znanstvena zajednica predala je apel vlastima kojim je zatražila hitno proglašenje izvanrednog stanja u Hrvatskoj te uključenje znanstvenih spoznaja o klimatskoj krizi pri donošenju odluka. Hrvatska je zbog svojeg geografskog položaja jedna od najugroženijih europskih zemalja po pitanju klimatskih promjena, a već ove godine pokazali smo nespremnost za nošenje s krizama poput pandemije, potresa i poplava.

Zadnje izvješće Međuvladinog panela za klimatske promjene iz 2018. upozorava na to da ako do 2030. ne smanjimo ugljične emisije za 45 %, prijeti nam porast globalne temperature za 1,5 stupnja Celzija. Za Hrvatsku to znači opasnost od katastrofa poput porasta razine mora, ekstremnog vremena, suša, požara, gubitka bioraznolikosti te problema s proizvodnjom hrane. Unatoč tome, ove su godine donesene brojne štetne odluke poput daljnjih investicija u fosilnu industriju, eksploataciju i istraživanja za bušenje u Slavoniji i na Jadranu, nastavljeno je s deforestacijom, a u utorak je u Riječki zaljev uplovio LNG brod te LNG projekt na Krku uskoro kreće s radom.

Extinction Rebellion Zagreb stoga ovom nenasilnom akcijom najavljuje otpor takvim odlukama te poziva sve zabrinute i zainteresirane građane_ke da se pridruže pokretu, bilo aktivistički, umjetnički ili na neki drugi način, kako bi se zajedno izborili_e za bolju budućnost.


hic.hr
foto:

ATENA maslinovo ulje

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre